fbpx

Защо котката събаря различни неща на пода?

Едва ли някой ще оспори факта, че скъпите за нас неща нямат такава стойност за любимата ни котка. За нея те са „нещо“, на което ние обръщаме много внимание и това привлича интереса й.
Котките са ловки и грациозни животни. Могат да преминат всякакви препятствия, без да докоснат нищо, но само, за да стигнат до чисто новия телефон и съвсем „безмилостно“ да го съборят на пода.


Защо правят това? Нарочно ли?


Сега ще се опитаме да разберем.
Ще кажете – защо ви е да се занимавате с това?
Защото подобни ситуации имат две страни – една забавна и една не чак толкова забавна. Особено когато става дума за скъпи неща или пък такива, които са опасни и могат да доведат до неприяти последици. В такива моменти разбираме, че трябва да направим нещо и то веднага.


Най-правилния начин да намерим решението на един такъв проблем е като потърсим причината. И така стигаме до въпроса:

Защо котките се държат по този начин?


За подобно поведение има няколко причини:

От скука


Първата причина е съвсем обикновенна – чисто и просто на котката й е скучно. Ако писана има малко или никакви играчки, то тя ще превърне в такава всяко нещо, което се появи пред зоркия й поглед. Ако това е причината за пакостите й, то решението е лесно – осигурете й играчки. Играчки може да купите от всеки зоомагазин, а може и сами да й направите такива. Всяко ново забавление ще и се стори много интересно, и гарантирано ще отклони вниманието й от телефона. Още повече, че няма да й се налага да прибягва до хитрост (което си е сложно нещо), за да стигне до него.

>>> Как да направим сами играчки на котето?

За да привлече внимание

Втората причина може да бъде желанието на ващият любимец да привлече вниманието ви. И нека признаем – намерила е най-удачния метод за това. Когато събори нещо на пода винаги се чува силен звук, на който всеки стопанин реагира светкавично. В допълнение ние се обръщаме към котето по име и вдигаме предмета от пода. Разбира се, точно в този момент, не винаги тонът ни е приятелски, но все едно, така или иначе ние сме се включили в играта на котката. Мисия изпълнена!


В такива случаи за предпочитане е да не реагираме веднага (ако разбира е възможно да се овладеем при вида на счупената ваза), за да не поощряваме неволно подобно поведение. Добре би било да оправим белята след като е минало известно време. А за да не се случва така и вбъдеще, полезно ще е да отделяме малко време и да поиграем с пухкавото ни приятелче, да го погалим, да пообщуваме с него. И то има нужда от това и ни се сърди, когато го пребрегваме.

Опознава средата около себе си


И накрая третата причина, поради която котката събаря разни неща на пода, е нейния начин да опознава света и средата, в която живее. Животинчето души предметите, докосва ги с лапички, побутва ги, може да ги гризне, за да разбере в крайна сметка какво всъщност е това. Дали става за ядене или за игра. Така е устроен нейния свят и ние не можем да направим почти нищо. Тук съветът е един – не оставяйте ценни и чупливи неща на места, от които котето може да ги събори.
Колкото и да се ядосваме в първия момент като видим белята на Пухчо знаем, че не можем да му се сърдим дълго. И така трябва. Просто приберете скъпите неща и отделете време за приятно общуване с вашето мъркащо приятелче.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Защо котката събаря различни неща на пода?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.