Мамо, вземи ми Енот

Много е трудно да устоим на това мило животинче, на неговите любопитни очи, красива окраска и сръчни лапички. Американският енот, наричан за кратко само енот, е известен още като Миеща Мечка. Той е едно дребно животинче, което въпреки че лесно се приобщава към хората, си остава диво по природа. Има легенда, която разказва, че някога енота е бил човек, но така разгневил боговете, че те прибързано го превърнали в миещо мече. После обаче съжалили и го върнали отново сред хората. До колко се е случило така – не знаем, но че миещите мечета са намерили своето място в хиляди човешки сърца и домове – в това сме абсолютно сигурни.

Американският енот има характерна маска на лицето

Миещото мече е средно голямо животинче и неговите прародители са се появили на тази планета преди около 25 млн. години. Някога назад във времето животът му не е бил много лесен, защото милото е било преследвано заради ценната си кожа. Днес вече не е така и той обитава свободно смесените гори със стари дървета. Обича водата. Да, много обича водата. Може да плува и винаги си прави жилище в близост до вода. Нали е Миеща Мечка. Енота носи миролюбив характер. Той е дружелюбен, любознателен, много активен, хитър, изобретателен и притежава висок интелект. На ръст не е много голям. Достига до 50-60 см. дължина и тегло до 8-9 кг. Колкото едно кученце. Енота се отличава с своята характерната маска на лицето и свръхчувствителните предни лапички. Той е лесно адаптивен както към кучета, така и към котки. Заедно могат да си прекарват времето превъзходно.

>>> Как да направим сами играчки на котето

В допълнение той е много изобретателен. И всички знаем колко е забавен. Може би заради тази негова черта все повече е търсен като домашен любимец.

Ако сте обмисляли идеята, но все още не сте решили окончателно, ето

10 причини, поради които да си вземете енот вкъщи.

Започваме. Само да кажем, че в края сме подготвили не един, а два бонуса. Така че останете с нас до края.

Тези мили животинки са се сдобили с репутацията на „пакостници“, но ние сме убедени, че това е само и единствено заради черната маска покрай очите. Така че не вярвайте на тези, които го казват.

Предните лапички на енота са много чувствителни

# 1. Енота не скучае никога.

Той винаги си намира някое интересно занимание, с което няма как да не привлече вниманието ви. Ще плува в басейна или в краен случай във ваната, ще пъхне любопитното си носле в някоя кутия или ще извади всички чорапи от шкафа. Все забавни неща, не мислите ли?

>>> Как правилно да къпем кучето у дома?

# 2. Той се сприятелява много лесно.

Миещото мече е много дружелюбно и приятелски настроено. То ще общува с лекота с другите домашни любимци. Ще досажда на кучето с непрекъснатите идеи за съвместни игри или ще прегръща с безпределна обич задрямалата котка.

# 3. А в действителност енота е доста срамежлив.

Не е за вярване, но е истина. Нищо чудно да скрие личице с лапи, когато узнае че го снимат.

Енотът е всъщност доста срамежлив

# 4. Енота винаги ще ви прави компания.

С удоволствие ще гледа филм с вас в петък вечер. Какво пък, не мислите ли че идеята е супер. А да! Не забравяйте да вземете пуканки и за него. Иначе ще си краде от вашите.

# 5. Енота е изключително игрив.

Има способността всяко елементарно движение да превърне в забавна и увлекателна игра. Понякога съвсем по енотски „безобразничат“-търкалят се като голямо космато кълбо, търсят скрити съкровища в чекмеджетата, правят всевъзможни смешни номера и метат с метлата из къщи. Да, правилно прочетохте. Чистят! И не само това. По-нататък ще разберете колко добри домашни помощници са.

Енотът е много забавен пакостник

# 6. Той ще ви накара да се усмихнете.

Енота гарантирано ще ви повдигне настроението. Какви ли не невероятни умения са усвоили. Някои дори карат тротинетка или малко, енотско велосипедче. И скейтборд за по-смелите.

# 7. Дори се храни забавно.

Много обича да си похапва разни вкусотийки и го прави толкова артистично, че заслужава да му бъде връчен Оскар за главна роля. Или поддържаща, или за специални ефекти най-добре.

# 8. Енота е много сръчен.

Неговите предни лапички са изключително чувствителни и той си служи много ловко с тях. Видимо те наподобяват човешката ръка. Нищо чудно да отвори хладилника посред нощ и да измъкне от там каквото си хареса. Нали е нощно животно все пак, когато всички заспят на ход са маскираните пакостници. Може и да си „открадне“ нещичко, така и така никой не го гледа.

# 9. Освен това е адски гальовен и мил.

И как не? Погледнете го само.

Енотът е мило и гальовно животинче

# 10. Обича да „мие“ и „пере“ разни нещица.

Изобщо обожава да цопа във вода с лапички, да гони разни плуващи играчки в детско басейнче или просто в леген пълен с вода. Повярвайте, няма по умилителна гледка от енот седнал в средата на легена и гони някакви плуващи играчки около себе си. Не, няма по умилителна гледка от това.

Бонус: Освен всичко казано до тук енотите са природно талантливи. Някои от тях могат да рисуват, при това абстрактно. Представяте ли си? Такива са Пайпър и Чийто от САЩ. Двамата косматковци правят това с изключително удоволствие и са вече знаменитости. Техните картини са „изложени“ в Инстаграм и имат собствен канал на Youtube. На всичко отгоре техните шедьоври се продават.

И още един бонус: Pumpkin се казва най-известния енот-блогър в Инстаграм. Той има повече от 1,3 млн. последователи и още толкова приятели по целия свят. Когато се впуснете в разглеждане на неговите снимки просто забравяте, че покрай вас минава времето. Препоръчваме ви, подарете си малко усмивки.

И така.

Ако все още се чудите дали да си вземете енот, нека наклоним везните още малко. Енота прилича на куче и е верен помощник като него. Заедно с това е по-мил и по-гальовен от коте. Щом може да кара колело, вероятно ще се научи и да „мърка“. На всичко отгоре ще помага и в домакинството. Дайте им четка и ще видите. И с прането и с мръсните съдове ще се справят също. Ще гледат с удоволствие филма с вас, тогава когато всички други отказват щото е тъп. Как да не си вземеш енот? И как да не се влюбиш в него.

Това последното според нас е категорично и абсолютно невъзможно.

Бъдете с нас и във Facebook, за да научавате всичко за вашия любимец. Последвате ни на Chill Pet Care.

Мамо, вземи ми Енот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *