fbpx

Как да се грижим правилно за възрастната котка?

5 важни правила и още съвети

Възрастната котка не винаги се разпознава на пръв поглед. По външния вид е трудно да забележим, че тя остарява. Но това е най-естественото нещо и то се случва на всеки.
Възрастната котка се нуждае специални грижи и внимание.

При котките възрастовите изменения настъпват след 7 – 8 година от техния живот. За да прекара достойно старините си и да поживее колко се може по-дълго, ние трябва да се грижим правилно за нея и то от самото начало на „третата възраст“.


Как да се грижим правилно за възрастната котка?


Ето 5 основни правила, които ще ви помогнат да осигурите необходимите грижи на възрастната котка, за да се чувства тя в отлично здраве и добро настроение.


Правило 1 – Подходящо хранене

Първото, на което трябва да се обърне внимание е правилно съставения хранителен режим. Практически при всички производители на готова храна има линия предназначена за възрастни животни и това е указано на опаковката. Не бива да се пренебрегва подобно указание, то не е маркетингов подход, а важно пояснение.
При приготвянето на храна за възрастно животно се взима под внимание неговата намалена способност към усвояването на храна. Поради тази причина качествената храна за котки в зряла възраст е лесна за преработване от техния организъм. Освен това храната на възрастната котка е с различна текстура. Прекалено твърдите гранули не са подходящи в този случай.

>>> Как да се справим със заплетената козина на котката?


Правило 2 – Не прекалявайте с количеството храна


Котките имат склонност към наднормено тегло, а това в зряла възраст би било сериозен проблем, тъй като възрастната котка е с понижена активност. Системното прехранване много бързо би довело до затлъстяване, а това от своя страна до сериозно проблеми със здравето. Старайте се да поддържате теглото на вашата котка в оптимални граници.


Правило 3 – Повече вода


Приемането на достатъчно количество питейна вода е един от основните прнципи на здравослвен начин на живот. Това е нещо, което трябва да следим непрекъснато. Ако възрастната котка не пие достатъчно вода, а се храни със суха храна, опитайте да смените храната с влажна. Иначе е възможно да се стигне до недостиг на вода в организма. Освен това е препоръчително да давате на възрастната котка филтрирана вода, за да не възникнат проблеми с бъбреците на животното. И не забравяйте редовно да сменяте водата в купичката. Ако е престояла котката може да откаже да я пие.

Правило 4 – Грижа за зъбите

Зъбите на котката също се нуждаят от редовно почистване. Особено значение има това при възрастната котка. Ако страда от проблем със зъбите котката няма да се храни. Ще е много хубаво да имате изграден навик за почистване на зъбите на котката още от малка. В случай че не е така и смятате, че това ще бъде трудна задача за вас, то може да я заведете на такава процедура във ветеринарната клиника. Така е най-добре. Прегледа от специалист винаги е правилно решение.


Правило 5 – Редовни профилактични прегледи при ветеринарен лекар


Това е задължително! Ние, стопаните, може и да не забележим някои симптоми, както и първите промени в здравословното състояние на възрастната котка. Ето защо най-доброто решение в случая са редовните профилактични прегледи 1 – 2 пъти годишно. Така лекарят ще има възможност на време да открие, ако има нещо обезпокоително и да се погрижи за животното с адекватно и ефективно лечение.


До тук обърнахме внимание на 5 задължителни неща в грижата за възрастната котка. Но те не се изчерпват с това. Ето още няколко препоръки:

  • Подсигурете тихо и спокойно място за почивка и сън на котката. Тя се нуждае от място, където да се усамоти. И при все че котката прекарва 2/3 от денонощието в сън, мястото където спи е от съществено значение.
  • Всеки ден отделяйте време за игри с котката. Това е много дибър начин да поддържа оптимално ниво на физическа активност.
  • Вземете й интерактивна игра. Този вид игри помагат на възрастната котката да остане подвижна и да фокусира вниманието си.
  • Редовно поддържайте външния вид на котката. Сресвайте козината, подрязвайте ноктите, ако се налага. Понякога възрастните животни не се справят сами с тези задачи. А заплетената и сплъстена козина, както и израсналите прекомерно нокти, сериозно може да влоши качеството им на живот.
  • Ако живете в апартамент и животното прекарва дълго време в него, можете понякога да я изведете на разходка. Нека не забравя за света навън. А и свежия въздух ще й се отрази добре.


За съжаление нашите любимци остаряват много по-бързо от колкото на нас ни се иска. Но природата така е устроила това. Единственото, което можем ние да направим е да осигурим добри условия на живот на нашето мъниче и да го обичаме от сърце.

То е част от нашия живот, а за него ние сме целият му живот.


Винаги се грижете добре за домашния си любимец и не спирайте да го обичате, когато остарее. Точно тогава вашата любов и грижи са му нужни повече от всичко друго на света.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Как да се грижим правилно за възрастната котка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.