fbpx

Какво е груминг и каква е ползата от него?

Груминг е грижа за хигиената и външния вид на домашния любимец. Или казано по друг начин – фризьорски и СПА салон за кучета и котки. Ами да, има такова нещо. И напоследък набира все по-голяма популярност. Дори в малките градчета вече може да се намери поне един салон, предлагащ разкрасителни и релаксиращи процедури за нашите опашати приятелчета.

Какви услуги се предлагат в груминг салоните?

На първо място това са услуги за поддържане на външния вид на кучето или котето. Става дума за съвсем основни дейности като:

  • Къпане
  • Разресване
  • Подстригване
  • Подрязване на ноктите

Освен тези, в груминг салоните се предлага и почистване на ушичките и очите на животинчето. И не спираме до тук. Има и специални терапии, с конкретно предназначение. Нашият любимец може да се наслади на релаксираща вана или масаж. Предлагат се също балсами за лапичките и нослето или пък спрей за свеж дъх и парфюми. Еха! Звучи невероятно. В някои салони са стигнали още по-далеч. Там се предлагат специални пакети от СПА услуги, включващи терапевтични вани, терапии за козината и какво ли още не.

>>> Как да защитим кучето от външни паразити?

Домашни любимци

Кой се нуждае от груминг?

Всички породи кучета и котки могат и е желателно да прилагат поне основните груминг процедури за поддържане на козината в изряден вид и редовното подрязване на ноктите.

Защо е важно това?

Защото грижата за хигиената и добрия външния вид не е глезотия. Това всъщност е грижа за доброто физическо и здравословно състояние на животинчето. Ако оставим козината да се сплъсти, не я разресваме или подстригваме, когато е наложително, ще се стигне до ограничаване движенията на кучето или котето. То ще изпитва ужасен дискомфорт, а може би и болка. Отделно, под сплъстената козина може да се развият различни кожни заболявания и дори рани. Ако пък не подрязваме ноктите на кучето, то може да не стъпва добре и така да се стигне до нещо неприятно. Ясно е, че съвсем не става дума само красив външен вид и глезотии. Красивият външен вид е просто приятен краен резултат от положените грижи за физическото състояние на косматкото. И израз на нашата безпределна обич разбира се.

Разресването е важно както за дългокосмести, така и за късокосмести породи

Ако кучето или котето е късокосместо, трябва ли да се разресва?

Да. Две мнения по този въпрос няма. Разресването не е с цел да се оформи прическа. Разресването освобождава козината от прах, различни замърсявания след разходка, а също така спомага за премахването на излишните косми. При дългокосместите породи е особено важно, защото така се предотвратяват сплъстяванията. Такива кученца и котета е нужно да се разресват почти всекидневно.

>>> Изграждане на хигиенни навици у домашните любимци

А можем ли да се справим сами у дома?

С някой неща можем да се справим у дома и да посещаваме груминг салон веднъж на няколко месеца. Но не с всичко ще се справим сами. Можем да разресваме козината, например, и да се научим да подрязваме ноктите безопасно. Казваме безопасно, защото това не е проста работа. Ако не знаем как се прави има риск да нараним болезнено животинчето. Също така трябва да разресваме нашия любимец нежно, без да му причиняваме излишен стрес и дискомфорт. Съвети и насоки за тези неща може да получим в груминг салона или ветеринарната клиника. Ако въпреки това не се чувстваме уверени или пък животинчето не се държи спокойно, по-добре да го заведем при специалист.

Куче ПРЕДИ и СЛЕД посещение при професионален грумър

Каква е ползата от професионалния грумър?

Голяма. Професионалният грумър притежава комплекс от знания и умения, които ще дадат възможност на нашия любимец да премине през тези процедури спокойно, без излишен стрес и напрежение. За да се положат всички грижи за домашния любимец правилно и да се извърши това безопасно, са необходими много знания и практика. Освен това професионалиста ще прегледа кученцето или котето за наличието на външни паразити, за евентуални кожни проблеми и други такива неща. В допълнение идва и подходящата атмосфера, която също има голямо значение. Важното е да предоставим на нашето любимо животинче чудесно и релаксиращо преживяване. А в груминг салоните са помислили за това. Професионалните грумъри ще предразположат нашия косматко, ще си поиграят с него и ще го обгрижат с много и искрена обич. В някои салони има и специален кът или градина, където всяко животинче може да се забавлява и да намери нови приятели. Не е изключено и да го почерпят с нещо вкусно на финала.

Накрая нека отговорим на въпроса, поставен в заглавието ето така – грумингът е грижа за здравето и щастието на нашия домашен любимец. С тази грижа ние подобряваме качеството на неговия живот и му подаряваме много радостни мигове, забавни игри и безброй прегръдки и целувки. В крайна сметка излиза, че удоволствието е всеобщо. Защо пък да не си го позволим.

И един wellness бонус. Към това видео просто няма какво да добавим освен, че малко завиждаме на Vegas.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Какво е груминг и каква е ползата от него?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.