fbpx

Кои храни са вредни за котката и какви опасности крият?


Може би знаете, а може само да сте чували, че има продукти, които са вредни за котката. Не всичко, което е полезно за хората е полезно и за домашните любимци. Има няколко продукта, които не бива да попадат в менюто на котката.
Вижте кои са те, за да избегнете редица неприятности и опасностти за здравето на любомото коте.


МЛЯКО

Списъкът с вредни за котката продукти започва с млякото и това е напълно разбираемо. Често виждаме малко коте да пие мляко от купичка. Но ветеринарните лекари не препоръчват да се дава на котето мляко, защото организма му не може да усвои лактозата. Този факт превръща млякото в продукт, които трябва да се избягва. Същотото е и при възрастните котки. С две думи – млякото не се усвоява, заради липсата на ензим, които участва в разграждането му. Някои котки може да страдат от непоносимост към лактозата и в резултат да получат стомашно разстройство и диария.

>>> 10 стайни растения, които са опасни за котето


КОСТИ И МАЗНО МЕСО

Може би изглежда нелогично, но костите и мазното месо са също в списъка на вредни за котката продукти. Те могат да провокират храносмилателни пробеми при котката, а и не само. При приемане на твърде мазно месо котката може да получи нарушено храносмилане, повръщане и диария. А костите могат да доведат до още по-сериозни проблеми за здравето. Котката може да погълне малка кост, която да създаде затруднение в дихателните пътища и да провокира опасност от задушаване. Освен това, органите на храносмилателната система могат да бъдат сериозно наранени от попадналите в тях кости. Не забравяйте – костите и парчета от тях са изключително остри и предизвикват наранявания. Освен това не притежават хранителна стойност.


ЯЙЦА

И яйцата се оказват вредни за котката. Животните също могат да се заразят със салмонелоза и опасни бактерии при консумацията на сурови яйца. Знаем колко опасно може да бъде това. А яйчният белтък би възпрепятствал усвояването на витамин В. В резултат ще се стигне до влошаване състоянието на козината и кожата на вашия любимец. Ще добавим само, че дематологичните проблеми са винаги много неприятни и упорити и за да се излекуват е нужно повече време.

>>> Не прави това, ако имаш коте


ЛУК И ЧЕСЪН

В лука и чесъна има вещества, които увреждат червените кръвни клетки (еритроцити) на котките и причиняват сериозни последици за здравето на котката. Може да се стигне до анемия. А чесънът освен това нарушава и храносмилателната система. За нещастие лукът и чесънът са вредни не само в суров вид, а и обработени – варени, пържени, печени. Погрижете се тези продукти да не попадат в храната на вашия любимец, а ако възникнат проблеми потърсете лекарска помощ.


ГРОЗДЕ И СТАФИДИ

Факт:

Гроздето и стафидите са отровни за домашните любимци – куче и коте


Вредата на гроздето и стафидите е доказана след провеждането на редица проучвания. Продуктите са токсични и употребата им от домашните любимци води до сериозни здравословни проблеми. При котките се стига до нарушена функция на бъбреците и повръщане. Бъдете внимателни и ако се наложи веднага потърсете лекар.


ТЕСТО

Не допускайте вашето коте да погълне дори и съвсем малко парче тесто, защото стомахът на животинчето е идеална среда за развитието на дрожди. Погълнатото парче тесто може да увеличи обема си и с това да ограничи притока на кръв към стомаха, да наруши храносмилането и да затрудни дишането.


КАКВО ОЩЕ Е ВРЕДНО ЗА КОТКАТА:

  • ЯДКИ
  • АЛКОХОЛ
  • СОЛ

Знаем, че е трудно да устоим понякога на умоляващия поглед на домашния любимец и едва се сдържаме да не го почерпим с нещо вкусно от нашата трапеза. Но грижите за неговото здраве стоят преди всичко друго, дори пред желанието да го поглезим. Запомнете всички изброени продукти в тази статия. Внимавайте да не попадат в менюто на Писанчо и така ще избегнете неприятните последствия за него.

Както се казва в една поговорка, изглежда съвсем на място:

Да покрием млякото, за да не го ближе котката.

За нейно добро е!

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Поседвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Кои храни са вредни за котката и какви опасности крият?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.