fbpx

Студено ли му е на кучето през зимата – как да разберем?

Кучетата обожават снега. Раходките на чист въздух, игрите в току-що натрупаните преспи са сред любимите му занимания. Но студът, влагата и пронизващият вятър не са най-комфортната среда за домашния любимец. Някои кучета лошо понасят този сезон, нямат желание да излизат и времето, прекарано навън, не им харесва.

Какво е важно за кучето през зимата?


Три неща са важни за кучето, за да може то да се радва на снега:

  • Висок имунитет
  • Здрава и гъста козина с топло подкосмие
  • Устойчивост на организма към ниските температури

Щом всичко това е налице и при подходящи грижи и внимание от страна на стопанина, кучето ще понесе по-лесно зимния сезон.

Ако кучето живее в дома ви, когато излезе навън ще му е студено.

И това е напълно логично – вкъщи е топло. Въпреки че физически здравото куче би трябвало бързо да се адаптира към студа не винаги се случва точно така.

>>> Как да се грижим кучето през зимата?


Как да разбрем дали на кучето му е студено?

Кучетата реагират на студа точно така, както и хората. Разликата е в това, че те не могат да ни кажат за дискомфорта, който изпитват. Могат само да ни покажат че мръзнат, докато ние сме се облекли като за арктически студ от глава до пети.


Признаците са лесни за разпознаване

животинчето започва да трепери, повдига лапи и ги държи над земята, скимти, показва ясно, че иска да се върне у дома (дърпа повода и отказва да ходи). Освен това подвива опашка в опит да се стопли, иска да се свие на кълбо. А най-малките декоративни породи, които съвсем не са адаптирани към ниските температури е възможо да не усещат от студа крачетата си и посто да паднат в снега. Понякога започват да ходят бавно, опитват да се скрият някъде, молят се да ги вдигнете на ръце. Всяко подобно безпокойство и явно демонстрирано нежелание да продължи разходката е признак, че то измръзва. Най-добре незабавно да се приберете у дома на топло.


Не пренебрегвайте нито един от тези признаци.

Ако кучето ви отказва да излиза на разходки в студа, ще му помогнете като го облечете топло. Решението е лесно – купете му подходяща дреха. Сега вече има такова разнообразие, че да се избере облекло за кучето е повече от приятно занимание. Може да му вземете модерен суитчър, ръчно плетен пуловер, дънково яке или непромокаемо подплатено палтенце. Има абсолютно всичко. Дори за фешън иконите и любителите на инстраграм снимките може да се намерят еднакви суитчъри за кучето и стопанина, шалове и какво ли още не.

>>> Как да избираме подходящи дрехи за кучето?

В студа измръзват най-напред лапите. Какво да направим?

Грижата за лапите на кучето е принципно целогодишна. Горещият асфалт през лятото е също много опасен за домашния ни любимец, зашото може да причини изгарания.

През зимата лапите могат да се наранят от леда, да измръзнат лесно, защото са мокри и да се образуват ледени буци между пръстите. Всичко това е много опасно, защото нараняванията понякога са доста сериозни. Острите ледени късове могат да порежат лапите на къчето. Освен това, докато играе то може да счупи нокът, а това е много болезнено също. За това погрижете се за лапите.

Какво да направите за лапите?

Понякога е достатъчно само да ги намажете с подходящ крем, вазелин или восък, които са разработени специално за кучета. Ако обаче това не помага и лапите измръзват по време на разходка, или забележите какъвто и да било дискомфорт, може да му вземете обувки. Веднага се сетих за едни мега-забавни видеа в инстаграм на кучета, които за първи път обуват такива обувчици. Дори само за това си струва да му вземете. А има и чорапки! Да не забравяме, че и за това са помислили производителите – браво на тях!


Да се върнем на темата.
Имайте предвид, че на опашаткото ще му е нужно време да свикне с обувките. За това купете му ги по-рано и ги обувайте в къщи, докато ги приеме.


Кои кучета са предразположение към измръзване през зимата?

Чувствителността към студа зависи преди всичко от породата, възрастта, физическото здраве и условията на живот на кучето.
Разбира се не можем да сравним Чихуа-хуа с Аляски маламут. Има породи, които притежават гъста козина с пухкаво подкосмие, което не позволява на студа да достигне и охлади тялото. Но важно е да знаете, че ако тази козина се намокри, в мразовито и влажно време тя няма да изсъхне и кучето може да пострада сериозно. Преохлаждането и хипотермията са фатални.
Малките кученца – бебета – не понасят студа. Дребните и декоративни породи трудно се адаптират, за разлика от по-големите си братовчеди. Също така късокосместите породи са доста уязвими, особено онези, които нямат подкосмие. Тези породи имат нужда от топли дрехи, когато излизат навън. За дългокосместите породи и онези с пухкаво подкосмие е от особено значение доброто състояние на козината, защото от нея зависи как кучето ще реагира на захлаждащото се време.

Най-силно застрашени от измръзване са всички кучета, които живеят на двора.

Разбираме че някои породи се чувстват добре там, но това не означава, че не трябва да се погрижим и за тях преди да е дошла зимата.

Най-важно е да отоплим добре къщичката му. Да се елиминират всички места, през които влиза студ и влага и да поставим дебело и топло дюшече, на което да спи. Особено внимание трябва да се обърне на лапите на куче, което живее на двора. Мажете ги редовно и ги почиствайте от ледени буци, особено между пръстите.


Основни грижи за кучето в студеното време?

Това са няколко важни насоки, които ще помогнат на кучето да се чувства конфортно през зимата:


Не оставайте кучето на студа за дълго време.
⦁ Облечете му топла дреха, която не пропуска влага.
Не позволявайте на кучето да яде сняг.
⦁ Ако козината на кучето се намокри, веднага се приберете в къщи и го подсушете добре. След което оставете кучето на топло. Най-добре го завийте с одеало. Следете козината на куче, което живее на двора. Не я оставяйте влажна никога!
⦁ Предпазвайте лапите на кучето.
⦁ Ако разходката е продължителна правете чести почивки в топли помещения, за да се сгреете.
⦁ Ако забележите, че кучето трепери или проявява друг принак на измръзване, незабавно го сгрейте и се приберете у дома на топло.
⦁ Променете хранителния режим на кучето. И храната има значение за това как то ще понесе студеното време. Най-добре се консултирайте с специалист.
⦁ Съкратете времето за разходки до 15-20 минути.


Зимата може да бъде не по-малко забавна от лятото. И ако през морския сезон пазим любимците си от вредните лъчи на слънцето, то през зимата се грижим да са предпазени от коварния студ. Не се изисква кой знае колко – само малко повече внимание и необходимите действия: топли дрешки, грижа за лапите и силна храна. Това е! А, и внимавайте с леда. Понякога може да се окаже тънък и измамен.

Вече знете как да направите зимата сезон, пълен с весели игри и приятни разходки с вашия любимец. Бъдете здрави и се забавлявайте заедно.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Студено ли му е на кучето през зимата – как да разберем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.