fbpx

Защо козината на кучето пада и през зимата?

Как да се справим с космите вкъщи?

Нормално е козината на кучето да се обновява през определен период от време.

Имате куче – ще имате и косми на дивана. Това е неизбежно.

Но защо понякога изглежда така, сякаш падат повече косми от обикновено и то извън сезонната смяна на козината?


Нека се опитаме да разберем.
Както вече казахме подмяната на козината е абсолютно естествен процес. Той протича два пъти годишно – през пролетта и есента. Старите косъмчета опадват, а на тяхното място на израстват нови. По този начин животинчето се подготвя за промяната в сезоните и се адаптира към температурните промени.
Но много от собствениците на кучета наблюдават по-обилно опадване на косми и през зимата.

>>> Как да се грижим кучето през зимата?

Каква е причината кучето да се скубе обилно у дома?

Причините могат да бъдат няколко, но най-честата е

Разликата в температурата вкъщи и вън

Това е напълно логична причина за обилното падане на косми от козината на кучето. Когато животинчето прекарва по-голямата част от времето си у дома, където е топло, то не се нуждае от гъстото подкосмие. В естествена среда подкосмието не позволява на студа и влагата да достигнат и охладят тялото. Така предпазва кучето от измръзване. Но вкъщи то не му е нужно и затова кучето се освоббождава от него. Това не означава, че трябва да оставим животинчето на студено, а просто да му помогнем да свали излишните косми. Това е лесно. Може да го заведем при груумър или да го разресваме сами у дома. Имайте предвид обаче, че след като част от подкосмието опада, когато излизате навън ще се наложи да облечете подходяща дреха на домашния си любимец. Иначе е възможно да му е студено, защото няма естествена защита от студа.

Проблеми с храненето

Това е друга вероятна причина за прекомерното опадване на косми при кучето. В случая става въпрос за използването на кучешка храна с недостатъчно добро качество или лощо балансиран хранителен режим.

Ако храним кучето си с неправилно балансиран хранителен режим и най-вече с храна с ниско качество, рискуваме здравето и доброто общо състояние на кучето да се влоши.

В състава на качествената храна са включени редица важни съставки, необходими за правилното функциониране на организма на кучето. Сред тях има и такива, които влияят изключително много на козината. Липсата на тези вещества неминуемо ще доведе до влошаване на състоянието й. Вземете това предвид, когато купувате готова храна за вашия любимец. И нека основният критерий при избора не е цената, а качеството на продукта и конкретните нужди на животинчето.

Алергии

Прекомерното опадване на косми при кучето може да е и на алергична основа. Причинител може да бъде хранителен алерген, което отново ни води към неправилно преценено хранене. Дали е алергия обаче трябва да се установи. Обърнете се за това към ветеринарен лекар. След това, ако е наложително, той ще ви насочи към индивидуален хранителен режим. Голяма част от производителите предлагат диетична кучешка храна. Трябва просто да изберете най-подходящата за вашия случай.

Заболяване

Понякога обилното опадване на козината може да е симптом на заболяване. Ако забележите нещо обезпокоително незабавно потърсете помощ от ветеринарен лекар.

Как да се справим с прекомерното опадване на козината на кучето?

Най-напред нека уточним, че различните кучета сменят козината си по различен начин. Този процес зависи от породата и от вида на козината.
Козината на кучето се състои от външен и вътрешен слой, така нареченото подкосмие, което има топлоизолираща функция. Естественото опадване на космите зависи от дължината на козината и от плътността на подкосмието. Колкото по-пухкаво подкосмие, толкова повече косми на дивана. Но и това има решение. Нужно е да се погрижим за козината на нашето опашато приятелче и да подпомогнем свалянето на излишните косми. Посещението при професинален груумър определено много ще помогне да се справим с тази задача.

>>> Какво е груминг и каква е ползата от него?

По принцип е много полезно да си изградим навик и редовно да водим кучето си в грууминг салон. Там най-добре ще се погрижат за козината му, а и не само за нея.

Как да се справим с падащите косми сами?

Разбира се че можем и сами да постигнем добър резултат. Стига да имаме желание и нужното търпение. Онова, което трябва да направим е да разресваме периодично кучето със специална четка или гребен, които да са съобразени с вида на козината му. Предварително се информираме как да го разресваме правилно и извършваме процедурата редовно. Уверяваме ви, това е много приятно занимание, както за кучето, така и за вас.


И на финала нека обобщим: ако кучето се скубе прекалено вкъщи, но проявява всички признаци на добро здраве и весело маха с опашка, то вероятно причината е в температурната разлика. За да се уверите, че няма нишо тревожно, може да го заведете на профилактичен преглед. Никога не е излишно! Щом лекарят каже, че всичко със здравето му е наред, остава да направите само едно: въоръжете се с четка, лакомства и добро настроение. Ще се решем и ще бъде много забавно.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Защо козината на кучето пада и през зимата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.