fbpx

„Дай лапа“ – как да научим порасналото куче на този трик?

2 изпитани и работещи метода за обучение

„Дай лапа“ е един от най-впечатляващите, най-милите и дружелюбни трикове, на които може и си струва да научим кучето си.
Представете си – идват гости, а на прага заедно с вас стои седнало в цялото си достолепие вашето куче и приветства всеки като му подава лапа. Страхотно звучи, нали?


Факт е, че обучението на кучето започва още от ранната му детска възраст. Е, не съвсем бебешка, но детска – все пак то трябва да разбира какво му говорим и да познава вече вкуса на наградата. Но както знаем от собствен опит – цял живот се учим на нещо ново. Вероятно и при домашните любимци е така.


Оказва се, че да научим кучето на командата „дай лапа“, когато е преминало детската възраст, не е чак толкова сложно.

В тази статия ще ви разкрием два работещи и изпитани метода как да направите това.
Ще е много полезно ако опашаткото вече владее накоя от типичните команди, като „седни“, „легни“, „на място“ и т.н.
Но ако това е първото тренировка на кучето, задължително обърнете внимание на основните принципи на позитивното обучение.

>>> Кучето се страхува от улицата – какво да направим?


Кои са принципите на позитивно обучение на кучето?

Първо – Правилна мотивация на кучето


Всеки стопанин, които има желание заедно със своя любимец да постигнат определени резултати, би следвало да започне от тук – как да събуди интереса на кучето към тренировката? Разбира се с лакомство като награда. Всеки път, когато животинчето изпълни правилно занятието е редно да получи поощрение. Това може да бъде радостна похвала или лакомство. А най-ефективни се оказват и двете заедно. Казано накратко – когато кучето се справи със занятието покажете му колко сте впечатлени от това, похвалете го с радост в гласа (повярвайте, кучето ще я усети), погалете го и го почерпете с нещо вкусно. В зоомагазините има какви ли не тренировъчни лакомства. Ще е много лесно да изберете нещо по вкуса на вашия любимец.


Второ – Поведение на стопанина


Запомнете:

Кучето е живо същество със същите чувства и емоции като нашите. То изпитва болка и страх също като човека.

Затова:

никога НЕ го насилвайте, никога НЕ го удряйте, никога НЕ му крещете

Това е нехуманно! И е проява на жестокост!


Освен това подобно поведение няма да доведе до никакъв резултат.
Правилното поведение на стопанина е следното – отнасяме се с кучето спокойно и с търпение. Повече като на игра, отколкото в учебен час, но с нужната сериозност. Стараем се да бъдем винаги дружелюбни и да му говорим спокойно и с положителни емоции в гласа.
Кучето винаги усеща положителните емоции на стопанина си и ще се старае да ви радва още повече.


Това е отличен стимул за любимеца ви, между другото.

>>> Как да помогнем на кучето да не се страхува от клиниката?

Трето – Продължителност на обучението


Първите тренировки не трябва да са много дълги, особено ако забележим, че кучето бързо се отегчава, уморява или пък не може да се фокусира върху занятието. Започнете с не повече от 15 минути. Твърде възможно е да успеете да задържите вниманието само десетина минути, но това да не ви притеснява. В началото е нормално. Ще опитате пак на следващия ден и ще се получи. Както вече казахме – въоръжете се с търпение и гледайте на това като на забавление.

Важно: Мястото, където провеждаме обучението трябва да бъде спокойно и добре познато на кучето

Команда „дай лапа“ – метод 1


Стъпка 1 – Дайте команда на кучето „седни“ или ако не е научило това изберете момент, когато е седнало само. Вземете лакомство в ръката си и седнете пред него. Погледнете кучето в очите. Така ще привлечете вноманието му.
Стъпка 2 – Изречете на глас командата „дай лапа“, при което вземете с ръка лапата на кучето, повдигкете я леко, след което я пуснете. Дайте лакомството на Опашакото и го похвалете радостно.
Стъпка 3 – Повторете всичко това няколко пъти. Целта е кучето да разбере, че тези действия са свързани с вкусна награда и радостна емоция у вас. Това ще провокира у него желание да ги повтори само.
Стъпка 4 – когато сте уверени, че кучето вече разбира действието, когато дадете командата „дай лапа“ просто протегнете ръка, без да вдигате лапата му, както до сега. Когато то само я сложи в ръката ви похвалете го за постижението и го наградете с лакомството.
Повторете тези стъпки всеки ден или през определен интервал от време. Наученото трябва да се затвърждава.


Команда „дай лапа“ – метод 2


Стъпка 1 – Започнете с команда „седни“ и и привлечете вниманието на кучето. В едната си ръка скрите лакомство и дайте на животнчето да го подуши. То ще се опита да го вземе. Когато кучето сложи лапа върху ръката ви, произнесете ясно командата „дай лапа“ и отворете ръка, за да може да си получи наградата.
Стъпка 2 – Повторете всичко това докато вашия любимец разбере какво се случва и успее да свърже командата с действието и наградата. Когато сте убедени, че кучето е разбрало, повторете стъкпа 1, но вече с отворена длан, а не както преди – свита ссъс скрито лакомство в нея.
Стъпка 3 – Когато опашаткото сложи лапа в дланта ви веднага го похвалете въодошевено и му дайте лакомство.
Повторете стъпките докато затвърдите наученото.

Важно: винаги използвайте едни и същи думи, когато подавате команда на кучето. Изговаряйте ги ясно и очетливо.

Проявете търпение и не се огорчавайте ако вашето приятелче на разбере веднага какво очаквате от него. Бъдете добронамерени и ще се получи!


Ами това е от нас.

Искрено се надяваме заниманието, по който и да е от методите, да ви донесе скоро резултат и най-вече да е изпълнено с много забавление. Нека това бъде още един начин да споделите пълноценно времето си с любимия опашатко.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

„Дай лапа“ – как да научим порасналото куче на този трик?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.