fbpx

Тибетски Мастиф – най-скъпата порода кучета в света

Тибетският Мастиф е една от най-древните породи кучета.

Съществува версия, според която Тибетският Мастиф е непосредствен потомък на първия вид куче, появило се на земята преди около 6000 години. За породата се споменава още от Аристотел и Марко Поло. Древногръцкият философ първи пише за Тибетски Дог, както още се нарича тази порода.

За първи път в Европа Тибетският Мастиф се появява в средата на 19 век, когато кралица Виктория получила малко кученце от породата като подарък от лорд Хардинг. По-късно Едуард VII довел със себе си още две кученца в Англия. А първото чистокръвно потомство на територията на Европа се появило в края на 19 век в Берлинския зоопарк. Александър Македонски имал два Тибетски Мастифа. Могъщият Чингиз Хан също е почитал породата. За него е известно, че в непобедимата си армия е имал повече от 30 000 кучета. Не е известно дали всички са били Тибетски Мастифи, но, признаваме, броят им е внушителен.

>>> Джак Ръсел Териер – интересни факти за породата

Какво прави породата Тибетски Мастиф толкова впечатляваща?

Вероятно древния произход, факта, че е била предпочитана от много аристократи и може би нещо необичайно. Тибетският Мастиф е с впечатляваща физика. То може да достигне колосалните за куче 140 кг. и има невероятно гъста и красива козина в различни окраски. Въпреки това обаче, тибетското куче е изключително чистоплътно и няма характерна телесна миризма, дори и когато е мокро. Казват че поради тази негова особеност породата се счита за благородна и е символ на особен престиж в Китай.

Тибетският Мастиф е символ на престиж и богатство в Китай.

Там хората с високо обществено положение и статус, демонстрират своето богатство не само с лъскави коли, яхти и имоти. В Китай е символ на особен престиж, демонстрация на богатство и лукс и да си собственик на Червен Тибетски Мастиф е особена гордост. Именно червен, защото червеният цвят сред китайците е символ на късмет. До момента рекорд за най-скъпото куче в света е на Big Splash (Хонг Донг на китайски) – Червен Тибетски Мастиф, продаден за близо 1,5 млн. долара. Кучето е собственост на китайски въглищен магнат. Предишният рекорд за най-скъпо куче в света отново идва от Китай и негов носител е Red Lion – отново Червен Тибетски Мастиф продаден за 1,4 млн. долара. Иначе малките пухкави кученца струват няколко хиляди долара, а тези с родословие достигат впечатляващи суми.

Историята на породата Тибетски Мастиф

Тъй като е една от най-древните породи, тя е заобиколена от много митове и легенди.

Истинската история за произхода тези уникални кучета е изгубена във времето, но историци казват, че принадлежи към най-старите чистокръвни породи кучета. Запазили са се, защото високо в планините, където са обитавали, не са имали възможност да се кръстосват и така породата е остана чиста. В миналото са охранявали тибетските манастири, живеели са заедно с монасите и за това може би се счита, че в тях живеят душите на преродени монаси. Други сведения сочат, че те произхождат от черния тибетски вълк. До колко е така – не знаем, още повече, че се срещат и други предположения. Така че не става много ясно как точно са се появили.

По характер Тибетските Мастифи са спокойни и сдържани кучета, имат отлично здраве и живеят дълго, като почти не се разболяват. Привързват се много към семейството си, те са обичливи, верни и лоялни, но към непознати не са особено доверчиви и на агресията отвръщат подобаващо. Тибетското куче обича децата и няма нищо против да играе ролята на конче. Бъдете спокойни – няма да позволи на никой недоброжелател да докосне любимите му малчугани. Освен всичко това, Тибетският мастиф е много умно и интелигентно куче, и е способно в някои ситуации само да взима правилни решения.

Тибетският мастиф е впечатляващо куче, при това не само с вида си. Освен че има грива като истински лъв то притежава и глас, който наподобява внушителния басов рев на лъва. Казват, че дори гласът му е истинско богатство. А неговата внушителност и мощ не могат да бъдат предадени с нито една фотография. Наистина впечатляващо!

След всичко, което открихме за това уникално и древно куче, вероятно с право

Тибетският Мастиф е носител на рекорда за най-скъпо куче в Света.

От години заема първото място в световните класации.

Признаваме – външността на Тибетския Мастиф е респектираща, но това само изглежда така.

Той е толкова добродушен, обичлив и предан към семейството и другите домашни любимци, че е истинско удоволствие да имате такъв опашат приятел. Ако към благия му характер добавим и факта, че е сред най-древните породи и ненадминад рекордьор в света, то спокойно можем да наречем Тибетския Мастиф истинско бижу.

Последвайте страницата ни във Facebook Chill Pet Care за още интересни факти от света на домашните любимци.

Тибетски Мастиф – най-скъпата порода кучета в света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.