fbpx

Опасни храни за куче

Храни, които са опасни за кучето

Като отговорен стопанин на куче е важно да знаеш, че не всички човешки храни са безопасни за кучета. Докато някои храни може да изглеждат безобидни за нас, те могат да бъдат вредни или дори токсични за нашите кучешки другари. Храненето на твоето куче с грешни храни може да доведе до сериозни здравословни проблеми или дори да бъде фатално. В следващите редове сме подбрали някои храни, които са опасни за твоето куче. Разбира се, списъкът не се изчерпва само с тях.

Шоколад

Шоколадът съдържа съединение, наречено теобромин, което е токсично за кучетата. Може да причини повръщане, диария, ускорен пулс, тремор, гърчове и дори смърт. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-високо е нивото на теобромин, което го прави по-опасен за кучетата. Дръж всички видове шоколад, включително какао на прах, шоколад за печене и храни, съдържащи шоколад, извън обсега на вашето куче.

Грозде и стафиди

Грозде и стафиди могат да причинят бъбречна недостатъчност при кучетата. Точният токсичен компонент все още не е установен, но дори малко количество може да доведе до тежко заболяване на бъбреците, диария, намален апетит, летаргия, повишена жажда и уриниране. Избягвай да даваш на кучето си грозде или храни, които могат да ги съдържат като съставки

Лук и чесън

Лукът и чесънът съдържат съединения, които могат да причинят увреждане на червените кръвни клетки на кучето, което води до състояние, наречено хемолитична анемия. Симптомите могат да включват слабост, летаргия, бледи венци, повръщане и диария. Дори малки количества лук или чесън, независимо дали са сурови, варени или на прах, могат да бъдат токсични за кучетата. Избягвайте да храниш кучето си с храни, които съдържат лук, чесън или други от семейство лукови.

Според Американския киноложки клуб 100 гр. чесън може да са токсични за 20 кг. куче

Ксилитол

Ксилитолът е заместител на захарта, който обикновено се среща в дъвки без захар, бонбони, печива и някои фъстъчени масла. Ксилитолът може да причини внезапно освобождаване на инсулин при кучета, което води до опасен спад в нивата на кръвната захар, известен като хипогликемия. Симптомите могат да включват повръщане, загуба на координация, летаргия и гърчове. Ксилитолът може също да причини чернодробна недостатъчност при кучета. Съхранявай всички продукти, съдържащи ксилитол, извън обсега на вашето куче.

Авокадо

Авокадото съдържа съединение, наречено персин, което е опасно за кучетата. Може да причини повръщане, диария, коремна болка и затруднено дишане. Костилката на авокадото носи опасност от задавяне, а високото съдържание на мазнини в авокадото може да причини панкреатит при кучета. Най-добре е да не даваш на кучето си авокадо или други храни, които съдържат авокадо.

Алкохол

Алкохолът е опасен за хората, пък какво остава за кучетата!? Той е токсичен за кучетата и може да причини тежко отравяне. Дори малко количество алкохол може да доведе до повръщане, диария, загуба на координация, летаргия и затруднено дишане. В тежки случаи може да причини кома, гърчове и дори смърт. Дръж всички алкохолни напитки, лекарства, дезинфектанти, храни или десерти, които съдържат алкохол, далеч от твоето куче.

Кокали

Противно на популярното мнение, че кучетата обичат кокали (може би заради анимационните филмчета), кокалите могат да представляват сериозна опасност за тях. Въпреки че костите може да изглеждат като естествено лакомство за кучета, те могат да се раздробят и да причинят задавяне или вътрешни наранявания. Сготвените кости, особено костите от домашни птици, могат лесно да се разцепят и да причинят запушвания или разкъсвания в храносмилателния тракт на кучето. Избягвай да даваш на кучето си с варени кости и избери по-безопасни алтернативи, като специално разработени дъвчащи продукти за кучета.

В заключение, изключително важно е да си наясно с храните, които са опасни за кучетата, и да внимаваш дали някоя от тях не може да попадне в устата на косматия ти приятел. Помни, че човешките храни могат да бъдат токсични или вредни за кучетата и също така, че кучетата са любопитни (и лакоми) създания и не винаги знаят коя храна е подходяща за тях. Ти, като стопанин имаш основната грижа да внимаваш за това, което косматият ти приятел яде.

Опасни храни за куче

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.