fbpx

Какво да направим, ако кучето се страхува от фойерверки и пиратки?

Красивите фойерверки и неизчислимият брой пиратки отдавна са станали част от всяко веселие. А Новогодишната нощ безспорно е най-бляскавият и разбира се най-шумният празник в годината. Признаваме – зарята създава насторение, но за нашите домашни любимци шумът от гърмежите е  ужасен и плашещ. Особено за кучето.

Как реагира кучето на шума от зарята и пиратките?

По време на празничната заря, а и преди това от силния шум на хилядите пиратки, голяма част от кучетата изпитват неописуем страх и дори изпадат в паника. Следвайки своя инстинкт могат да избягат, в търсене на тихо и спокойно място, където да се скрият. Някои започват силно да треперят, други да скимтят, а трети да лаят или вият.

Ако ти и твоят опашат любимец се оказвате в една и съща ситуация всяка година, и до сега не сте намерили начин да се справите с този наистина сериозен проблем, то тази статия е точно за теб.

Първо искаме да ти кажем, че не само твоето куче се плаши от пиратки, фойерверки и целия неописуем шум по време на празниците. Почти всички кучета изпитват стрес от толкова силни звуци. Като знаем, че техният слух е в пъти по-чувствителен от нашия, можем да си представим колко плашещо е за тях това, иначе красиво (имаме предвид зарята) забавление за хората.

Не са малко случаите на избягали кучета, точно през Новогодишната нощ. Не пожелаваме това на никого.

Няколко дни преди празниците решихме да потърсим възможните начини за справяне с тази ситуация.

Нека видим как може да помогнем на кучето да преодолее по-леко страха си от новогодишните фойерверки и пиратки.

>>> Защо кучето скимти и какво да направим?

Какво да направим, за да успокоим кучето, когато зарята започне?

Страхът от силен шум при животните е генетичен и напълно да се избегне е невъзможно. Но да се избегнат непрятни ситуации и нежелани последствия е постижимо.

Кинолозите казват, че е съществува възможност да обучим кучето си да се преодолява страха от фойерверки и пиратки, но това е дълъг процес и за него се изисква подходящо време и тренировки.

Когато ни остават няколко дни до новогодишната нощ, ще трябва да се предприеме нещо друго.

Когато започне зарята или кучето се изплаши от пиратки:

Запазете спокойствие

Много от специалистите посочват, че в подобни стресови ситуации за кучето е важно поведението на неговия стопанин.

Добър съвет и полезен похват срещу страха на домашния любимец е спокойствието. Кучето много често повтаря действията на стопанина си, особено когато попада в нова стресова ситуация. Приближете се до изплашеното куче, погалете го и се опитайте да го успокоите.

Не се карайте и не ругайте изплашеното куче

Ако повишите тон няма да помогнете на кучето да разбере какво се случва. Дори ще влошите значително ситуацията и кучето ще разбере, че наистина в момента става нещо страшно, което едва ли ще го успокои. Вместо да му помогнем, ще засилим страха му.

Вземето на ръце, ако то само потърси контакт с вас

Специалистите не посочват това като решение на проблема, но ако кучето се моли да го вземете на ръце, не го отблъсквайте. Гушнете го, погалете го, говорете му спокойно. Допира до вашето тяло ще му даде известна сигурност, а спокойствието в действията и гласа ви ще му повлияят успокояващо.

 Опитайте да се отвлечете вниманието му от шума

Ако имате възможност отидете в най-шумоизолиратната стая на жилището, пуснете релаксираща музика (има такава специално за кучета) и предложете на опашаткото любимото му занимание. Това може да бъде някаква игра, лакомства скрити в специални играчки или нещо, което се харесва на кучето.

Искаме тук да обърнем внимание на нещо важно:

Много стопани на кучета допускат една и съща грешка – взимат със себе си кучето, когато излизат да посрещнат новата година на площада или накъде навън с приятели.

Ако е възможно не взимайте кучето със себе си.

Или ако е неизбежно то постарайте се да му сложите надежден нагръдник, здраво закопчан за повода, за да не може кучето да се освободи от него и да избяга. Не са един или два случаите на избягали кучета през Новогодишната нощ. И съвсем не е задължително да сте навън, за да се случи това. Кучето може да избяга и от вкъщи през случайно отворената входна врата. За това бъдете внимателни.

Какво да направим преди да са започнали новогодишните фойерверки и пиратки?

За да понесе кучето по-спокойно новогодишната суматоха може да се направят няколко неща още преди всичко да е започнало. А какво именно нека видим сега:

Отделете време за дълга разходка вечерта

Преди да започнете да подреждате трапезата отидете на „празнична“ разходка с кучето. Отделете достатъчно време. Оставете опашаткото потича на воля, да поиграе на любимите си игри, организирайте му среща с приятелчета. Нека това бъде специална разходка, като част от новогодишния му подарък, а не просто да го изведете ей така, между другото и набързо. След такава пълноценна разходка на чист въздух кучето ще е приятно изморено и след като се нахрани ще заспи и е много вероятно шумотевицата и новогодишните пиратки да преминат незабелязано.

Осигурете уединено място на кучето, където може да се „скрие“

Най-естествената реакция на изплашеното куче е да се скрие на място, където ще се чувства в безопасност. Все някъде в дома ви има такова място. Осигурете лесен достъп на опашаткото до него. Това може да бъде – стая, под леглото, зад дивана, в банята, в гардероба (да, защо не), в транспотната кутия или чанта…просто оставете животинчето и то само ще ви покаже. Оставете го спойно да остане там колкото му е необходимо. След като премине „заплахата“ предложете на кучето любимо занимание, играчка или лакомство.

Изберете релаксираща музика

Установено е, че кучетата реагират на успокояващото въздействие на релаксиращата музика. Такава музика се изполва и при терапии на животни с фобии и друг вид страхове, не само тези от силни, стресиращи звуци. Затова може предварително да потърсите такава и да я пускате на своя любимец, докато правите нещо приятно – например когато си общувате или го галите, или просто си почивате заедно на дивана. То ще започне да я свързва с приятните занимания и при нужда ще му подейства успокояващо. В интернет лесно ще откриете както музика, така и специални звуци, които доказано успокояват стресираното куче.

Отпускащ масаж

Не, това не е глезотия, нито фантасмагория, нито каквото и да било. Масажът не е само за хората.

Нека бъдем по-конкретни. Лекият масаж, с бавни движения действително може да успокои изплашеното куче (и не само него). Една от най-популярните техники за успокояващ масаж на кучето се състои в бавни и леки кръгови движения по цялото тяло. Освен че масажът е много приятен за опашаткото, галенето на куче или коте, по принцип, снижава стреса и понижава кръвното налягане на човека. Така че ползите тук са взаимни.

И така.

Заедно с всички други планове за празниците не забравяйте да помислите и за доброто настроение и безопасността на кучето. Не подценявайте стресиращото въздействие на новогодишната заря и пиратки върху психиката на животното, и помислете за всичко предварително, за да не се помрачи празника ви.

До тук посочихме няколко работещи метода за справяне със ситуацията.

Нека на финала обобщим:

⦁ не оставяйте кучето само;

⦁ затворете входната врата, за да не избяга изплашеното куче;

⦁ затворете прозорците и пуснете щорите;

⦁ осигурете уединено място, където кучето може да се скрие – тиха стая, банята, под леглото, зад дивана

⦁ разходете кучето добре, нека се наиграе на воля. Така вечерта ще бъде по-спокойно;

⦁ пуснете успокояваща музика;

⦁ отвлечете вниманието на кучето с игра, любимите му играчки или лакомства;

⦁ гушнете го, ако то потърси контакт с вас;

⦁ говорете му успокояващо;

⦁ запазете спокойствие – кучето копира вашето поведение.

Домашният любимец е част от нашето семейство и нито един празник не минава без него. Било то рожден ден или Коледа, или Нова година винаги празнуваме заедно. И всичко е добре, когато завършва добре. Погрижете се предварително за безопасността и спокойствието на опашаткото така, както ще се погрижите за всичко друго в Новогодишната нощ. По този начин ще подарите и на себе си и на кучето незабравими празници и много щастливи мигове.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Какво да направим, ако кучето се страхува от фойерверки и пиратки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.