fbpx

Как да предпазим коледната елха от котката?

… или котката от елхата?

Украсената елха е най-яркият символ на Коледа и Нова година. Но тези празници далеч не са „най-спокойните“, особено за собствениците на домашни любимци, които прекарват твърде много време в чудене къде да сложат елхата, та да не я събаря котката.
Признаваме – това си е сериозна главоблъсканица. За щастие не всички котки проявяват интерес към елхата, но те са толкова малко, че почти не се броят. А и нашата идея в момента е да се опитаме да помогнем на всички онези, на които престои да решават тази трудна задача – Елхата Vs Котката.

Най-лесно е да не украсявате елха изобщо. Обаче това е толкова скучно и кардинално решение, че най-добре да забравим за него. По-скоро нека потърсим възможност за временно разбирателство между господарката на дома – котката и коледната красавица – елхата.


Защо коледната елха е толкова привлекателна за котката?

Коледната елха е изключително интересна за котката поради няколко причини.
Първо – дърво е, значи може да се катери по нея. Котките са създадени за това и няма да пропуснат нито една такава възможност.
После – тя й напомня драскалката за нокти. Освен това има блестящи играчки, мигащи лампички, панделки, люлеещи се гирлянди. Под нея разни кутийки, пакети, разноцветни хартииЗа котката това е цял увеселителен парк. Погледнато от този ъгъл, абсолютно в реда на нещата и в котешката природа е да се интересува толкова много от елхата.
Обаче…въпросът не стои само в това, че по 10 пъти на ден ще изправяте събореното дръвче. Украсената елха крие не една или две опасности за котката и поради тази причина трябва да помислим как да предотвратим някой нелеп нещастен случай, който освен, че ще помрачи празниците, ще причини и страдание на животинчето.


Как да предпазим котката от коледната елха?

Всъщност това е нещо, към което трябва да се отнесем с нужната сериозност. Безопасността на домашния любимец е първостепенна отговорност. Колкото и забавно да изглежда, играта на котката с елхата съвсем не е невинна.
Време е да преминем към идеите, които сме подготвили по темата.

Коледната елха крие много сериозни опасности за свръх любопитното коте. Там има чупливи играчки, чийто остри парчета могат да наранят животинчето, лампички, по които тече ток, и гирлянди от опасен материал. Всичко това поставя доста сериозен акцент върху предпазването на домашния любимец по време на празниците.

>>> Как да разберем какво иска да ни каже котката?

Ето няколко препоръки.

Изборът на елха

Естественото дръвче привлича много повече интереса на котката. За предпочитане е да вземете изкуствена елха. Първо, така помагате на природата и второ – спестявате пари, защото изкуствената елха може да се използва и следващата, и по-следващата коледа. Това е предимство от една страна. От друга, котката няма да прояви такъв интерес към нея, защото тя няма аромата на истинското дърво и не поражда желание да гризе игличките. А в случай че я събори, тя няма да нарани котката така, както истинската, защото е в пъти по-лека. За това подходете разумно и заложете на изкуственото дръвче.
Относно размера на елхата – малката печели пред голямата. Настолната елхичка предизвиква далеч по-малък интерес у котката, отколкото голямата до тавана елха.

Поставяне и укрепване

Мястото, на което ще поставите елхата е ключово. Най-подходящото място за поставяне на коледната елха е в ъгъла на стаята. В близост до елхата е добре да няма рафтове, шкафове и други удобни позиции, от които котката може да скочи върху дръвчето. Поставката, на която ще закрепите елхата трябва да е стабилна и да не преобръща лесно. За още по-голяма устойчивост може да я укрепите допълнително.

И за всеки случай преместете всички ценни и чупливи вещи, които биха се изпречили на пътя на евентуално падащата елха. Така е най-добре за празничното насторение през декември.

Украсата

Не украсявайте елхата веднага след като сте я донесли в къщи. Оставете я така няколко дни. През това време котката ще има възможност да свикне с нея и е възможно да изгуби интерес. Разбираме че украсяването на елхата е ритуал, който сам по себе си е много празничен и ви се иска да го споделите с Пухчо, но за негово добро е да не правите това. Така излишно ще привлечете вниманието му към нея. Изведетe го от стаята докато не приключите с украсяването.

Към избора на украса трябва да подходим разумно, защото някои играчки може да се окажат опасни за котката. Такива са стъклените и лесно чупливите украшения, лампичките, гирляндите. Ако животното счупи някоя играчка може да се пореже, да погълне някое остро парче или да прегризе кабела на лампичките и да го удари ток.

Затова използвайте нечупливи играчки и не ги слагайте по най-ниските клони. Много внимавайте и с гирляндите. Материала, от който са направени е вреден за котката, а тя непременно ще се опита да ги пробва на вкус. И винаги изключвайте лампичките, когато излизате от къщи.

Направете елхата непривлекателна за котката

Всъщност това е възможно. Съществуват няколко начина да направите коледната елха непривлекателна за котката. Вече стана дума, че изкуствената елха не е толкова интересна за котката. Един от начините е да заложите на по-деликатна украса, която не е толкова цветна, лъскава, не мига , не се движи и не свети.

Освен това може да я напръскате с нещо, което котето не харесва. Такива са цитрусовите аромати. За щастие точно те пък създават празнична атмосфера за нас, хората. Може да закачите резенчета портокал, мандарина или лимон (и без друго е модерна декорация сега). Само не забравяйте да го подменяте, когато аромата им отслабне. Ако елхата е истинска може да напръскате клончетата със цитрусов сок.

Други миризми, които котката не обича са канела, мащерка, лавандула, розмарин. А има и спрей, който може да се закупи от зоомагазин и има отблъскващо действие за котето.

Поставете прегради

Макар че това едва ли ще затрудни твърде много атлетичната котка, все пак може да опитате да ограничите достъпа на животинчето до коледната елха. Нищо не пречи да опитате. Може да заградите елхата с висока преграда и в същото време да отдалечите всички мебели в близост, от които котката би могла да я прескочи.

Някои казват, че котката и елхата са две напълно несъвместими неща. Ние обаче вярваме, че може да се постигне разбирателство между тях. Вероятно с много упоритост и изобретателност. Ето няколко идеи за по-креативните:

Желаем ви много празнично настроение.

И ако все пак има гафове с елхата, нека те бъдат само и единствено забавни. Погрижете се нищо да не застрашава безопасността на домашните любимци.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Как да предпазим коледната елха от котката?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.