fbpx

Породи кучета, които не могат без зимни дрехи

Вече никой не се изненадва, когато срещне кучета да се разхождат облечени в дрехи. Особено през зимата. А някои собственици до такава степен харесват идеята, че техните любимци имат точно толкова дрехи, колкото и самите те. Между другото, това никак не е лошо. От една страна е проява на грижа за животинчето, а от друга е сериозен тласък на производството на аксесоари за домашни любимци. Днес вече може да се открият най-различни и все по-качествени дрехи, обувки и всякакви други неща за кучета, че и за котки.
И докато за някои кучета обличането на дрехи през студените сезони е въпрос на удоволствие, естетика и стил, то за определени породи това е просто задължително.


Нека видим защо?

Съвременните породи кучета се отличават много от своите предци – дивите вълци, които имат гъста и топла козина, способна да ги защити от всеки студ. Вече има породи, на които природата не е дала естествена защита от ниските температури. А да не говорим, че в днешни времена северни породи живеят на юг и перуански кучета живеят на север. В това отношение граници няма.
Освен това, кучето е част от семейството и като такова споделя нашия дом. А там е топло през зимата и прохладно през лятото. Това допълнително променя естествената защита на кучето срещу температурните промени в сезоните.


Как да разбера дали трябва да обличам дрехи на моето куче?


От простуда страдат не само хората. Кучето също може да се простуди, а това в последствие да доведе до много сериозни последици за здравето му. Ако вашето куче по време на разходка трепери и бърза да се прибере в къщи или пък изобщо не иска да излиза навън, значи му е студено. В такива случаи ние трябва да се погрижим да го предпазим от студа.
Тук е мястото да споменем, че това не е трудна задача. Необходимо е да снабдим кучето с дрехи, а може би и обувки. Разбира се, ако някои дами имат умения да плетат и шият, могат сами да се заемат с изработването на дрехите. А за всички останали са помислили производителите на аксесоари за кучета. Такива могат да се открият десетки. Трябва само да се раходите до някой зоомагазин или просто да потърсите в интернет.

>>> Студено ли му е на кучето през зимата – как да разберем?


Какви дрехи са необходими на кучето?

Да, и тук има на какво да обърнем внимание. Не можем да сравним януарския студ с ноемврийските дъждове. За това в гардероба на опашаткото трябва да има:
суитшърт
⦁ пуловер с висока яка
⦁ дъждобран
⦁ топло яке

зимно палто
подплатен гащеризон за по-студено време
⦁ обувки за предпазване на чувствителните лапи

Всичко това може да се намери в зоомагазините и да се поръча онлайн. Необходимо е да се определи размера на кучето, като таблица, от която да го определите, има в почти всеки сайт.


И така, стигнахме до момента, в който да посочим:

Кои са най-често срещаните породи, които да обличаме през зимата?

За повече прегледност ще обособим три групи:

Малки декоративни породи – те имат малко тегло, козината им почти няма пухкаво подкосмие и поради тази причина се нуждаят от дрехи още с първото захлаждане през есента.

Късокосместите породи – тяхната козина също няма пухкаво подкосмие, не ги топли и затова трябва да се обличат в студеното време.

Породите с къси крачета – заради анатомични особености на тези кучета не се препоръчват продължителни разходки в студено време и пак поради същата причина трябва да се обличат.


Нека изброим няколко породи:
Чихуахуа
⦁ Пинчери
⦁ Йоркширски териер
⦁ Джак Ръсел териер
⦁ Бултериер
⦁ Пекинес
⦁ Дакел
⦁ Басет
⦁ Пудели
⦁ Далматинци
⦁ Бийгъл
⦁ Шпиц
⦁ Кинг Чарлз шпаньол
⦁ Кане корсо
⦁ Китайско голо куче
⦁ Руски той-териер
⦁ Италианска хрътка и някои други хрътки също, както и още няколко породи.

Разбира се ще е трудно да се състави пълен списък. Тук сме влючили онези кучета, които сме сметнали за най-разпространени.
Ще добавим само, че с напредването на възраста е добре да се предпазват от студа всички кучета. Възрастните животни са по уязвими и за това грижите за тях трябва да по осезаеми във всяко едно отношение.

Е, остана да ви пожелаем приятно пазаруване и въобще не се съмняваме, че ще бъде такова. След като и Опашаткото е добре екипиран за зимата, то снежните забавления и зимни ваканции гарантирано ще са страхотни.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Породи кучета, които не могат без зимни дрехи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.