fbpx

Общо послушание част 1

Chill Dog Friendly

Вероятно всички си представяме нещо различно като чуем “възпитано куче”. Дали ще е голдън ретривър, носещ топка, бордър коли, изпълняващо безброй команди, или стоящ неотлъчно до стопанина си ротвайлер, едно нещо е безспорно – кучето се свързва с послушание, отдаденост и привързаност.

Дори и да не искаме да превръщаме домашния си любимец във “войник”, има един минимален набор от знания и навици, които трябва да бъдат придобити от него (наричани от някои специалисти с обобщаващото “общо послушание”), за да си спестим със сравнително малко труд от наша страна множество главоболия. Дисциплината е важна и никога не е “в повече”, но искаме да ви представим основните неща, които стопанинът трябва да научи кучето си, за да е щастлив и спокоен съвместният им живот.

Внимание! Всички кучета са различни, а различните породи могат да имат специфично поведение (а някои и нужди), с което е редно да се съобразите, когато обучавате кучето.

“НЕ”/”ОСТАВИ”

Всеки кучкар знае, че, преди да научи името си, кучето трябва да знае “не”. Това е най-важната дума, на която то трябва да реагира моментално и да спре каквото и да прави във въпросния момент. “Не” може да спаси живота на кучето в ситуации, в които то тръгва към улицата или към каквато и да е опасност, напр. да яде от земята или тръгва към друго куче, което може да е агресивно.

Как да го научим?
Някои хора смятат, че най-добрият начин да научим кучето на “не” е като започне да свързва думата с неприятно усещане – дали това ще бъде дърпане за ухото, врата, пошляпване по дупето… Ако решите да изберете този подход, молим ви да не прекалявате – кучетата често разбират от по-малко, отколкото си мислим. Те искат ние да сме доволни от тях, затова ще направят всичко възможно, да ни видят такива.

Именно от тук идва и най-препоръчваният от специалистите подход за обучение – чрез поощряване.

Създайте ситуация, в която животното е изкушено да направи нещо – напр. да вземе храна от пода. Когато тръгне да го прави, кажете му “не” и му дайте лакомство. Правете това упражнение в продължение на няколко дни и ще се изненадате колко бързо схваща.

ДАЙТЕ ИМЕ НА КУЧЕТО

Обикновено това не е нещо на което стопаните отделят специално внимание, тъй като с времето то чува толкова често името си, че сякаш го научава от само себе си. Тъй като това води до риск вашето куче, ако е от по-палавите, да реши, че се казва “не”, ще ви разкажем за една игра, чрез която можете да улесните научаването на името. 1.
1.Оставете кучето да се разсее някъде в другата стая или навън.

2. Пригответе лакомства, които то може да сдъвче бързо

3. Извикайте кучето, показвайки му лакомството.

4. Награждавате

ЕЛА ТУК

Тази команда може да се окаже предизвикателство доста дълго време, тъй като кучетата намират толкова много неща от външния свят за интересни, а, викайки ги, ние искаме от тях да спрат каквото правят. Класическият начин да научим кучето да идва е като привлечем вниманието му, извикаме командата и, след като то дойде, го наградим с лакомство.
Грешка, която много стопани правят, е да вървят към кучето, когато го викат. Недейте – кучето инстинктивно ще бяга в другата посока, защото ще помисли че го гоните или си играете. Контраинтуитивно, но по-добре е да вървите назад докато го викате.

След като научите кучето си на тези три неща, знайте, че вече сте си спестили безброй проблеми. В следващата част ще ви покажем как да го научите на хигиенни навици, “на място”, както и как да го разхождате на повод. В трета част пък ще говорим за социализирането, а ТУК може да прочетете и за друг важен навик – спокойното пътуване в автомобил.

Общо послушание част 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.