fbpx

Изграждане на хигиенни навици у домашните любимци

Когато кучетата са малки, ние трябва да им покажем къде трябва да си вършат нуждите. Ето защо е важно да ги наблюдаваме. По този начин им помагаме да правят това, където трябва, колкото е възможно повече пъти, докато те го усвоят.

Най-добрият метод за оформяне на хигиенни навици за вашето куче се нарича „обучение без грешки“. Целта на тази техника е кученцето да се облекчи правилно възможно най-много пъти на местата, които ние им покажем, като същевременно му даваме все по-малка възможност да го направи на неподходящо място.

Търпението и разбирането на възможните кучешки „грешки“ са от решаващо значение и трябва да присъстват през цялото време в съзнанието ви, защото доброволният контрол върху уринирането и дефекацията не става пълен, докато кученцето навърши четири или пет месеца, а понякога и малко по-късно.

В случай че имате възможност и време да наблюдавате домашния си любимец, знаете, че има определени моменти, през които кучето е по-вероятно да дефекира или да уринира. Най-често това се случва  след всяко хранене, след игра и събуждане. Важно е да наблюдавате кучето, така че и при най-малкия намек да можете да го заведете на подходящото място – на пелена, в тоалетна, баня, на терасата, или ако ваксинациите на кучето ви позволяват, може и навън. Веднъж поставите ли го на уреченото от вас място, трябва да изчакате кучето да отговори на призива на природата и веднага да го възнаградите с лакомство и с думите „браво“. По този начин кученцето ще свърже наградата с действието на уриниране и / или дефекация на това място. 

Ако не можете да го наблюдавате, или отсъствате от дома си, трябва да подготвите малка площ с пространство, което може да бъде заето само от кучето, като коридор, баня, тераса (при добри метеорологични условия) и прочее. Необходимо е да поставите храната, водата и възглавницата, леглото или одеялото на вашия домашен любимец в ъгъл, а под противоположния ъгъл някои вестници или пелени, които ще събирате често или ще ги заменяте с нови.

Никога не трябва да наказвате домашния си любимец за това, че си е свършил работата на неподходящо място, тъй като те често не го осъзнават. В допълнение, някои „традиционни“ системи като триене на носа на кучето в урината са напълно неефективни. Всичко се постига с воля, постоянство и търпение от ваша страна, тъй като на крехка възраст животните се сравняват с малко дете, което по същия начин не знае кое къде се върши и това е нашата роля да покажем и научим кое е правилно, и кое не е.

Ако искаме да свикнем кучето да носи своите хигиенни навици на улицата, трябва да направим така, че храненията да са по график. Важно е вашият домашен любимец да има режим, да знае, че се храни и извежда приблизително по едно и също време, за да може това да се превърне в навик.

Трябва също да възнаградим поведението на кучето, ако то си свърши нуждите веднъж навън и не трябва да завършваме разходката в същия миг, в който това се случи. 

Напомняме, че не е никак препоръчително да извеждате вашия домашен любимец навън преди изграждане на имунитет след първите ваксинации, което най-често се случва в средата на третия месец.

И не забравяйте, вашият домашен любимец изключително много иска да ви се хареса, затова ако изпълнява това, което му казвате, правете така, че да разбере, че вие сте доволни и го обичате. Награждавайте го с лакомства, ласки и добро отношение. Те го заслужават!

Изграждане на хигиенни навици у домашните любимци