fbpx

Порода на месеца: Джак Ръсел

Джак Ръсел малкият другар, който никога не спира да се движи и ум, който никога не спира да мисли. Те винаги мърдат напред-назад, търсят какво да правят и какви животни да тормозят. Докато не изчерпят енергийните си запаси—а това може да отнеме доста време — играта с Джак Ръсел не приключва! Джаковете обичат приключенията, така че по-добре си купи издръжливи туристически обувки и дръж маратонките си винаги в изправност. Не е нужно да следиш колко крачки правиш на ден – просто си вземи Джак Ръсел и 10000 крачки ще бъдат лесна работа.

Най-добър за…?


Малки и енергични, Джак Ръсел териерите са изключително добри за интензивна игра и също така за умствени предизвикателства. Известни със своята интелигентност и енергия джаковете са чудесни спътници за тези, които търсят умен и жизнен кучешки приятел. Моят личен опит е, че голям двор ще предостави безброй възможности на джака да изразходи енергийните си запаси и дори ти да си изморен или да имаш друг работа, кучето ще намери само занимания.

Основни характеристики

Джак Ръсел е порода, която прелива от индивидуалност и енергия, перфектна за семейства и хора с активен начин на живот. Известни със своята приятелска натура, те са силно социалниживотни, което ги прави отлични спътници. Жаждата им за живот се съчетава с високите им нужди от упражнения; тези малки динамични кучета изискват много физическа активност, за да са щастливи и здрави.

Въпреки че като цяло са издръжливи, има някои здравословни особености, на които трябва да се обърне внимание (виж по-долу), но във всеки случай те се радват на крепко здраве. Нямат специфични нужди за отглеждането, което ги прави сравнително лесни за отглеждане. Обучението е важно за този интелигентен вид – важно е да бъдат правилно обучавани, за да може да се извлече максимума от уникалната комбинация на енергия и интелект у тях.

Разбират се страхотно с децата, показвайки обич ии… коремче за галене. Ако искаш да отглеждаш Джак Ръсел в апартамент, имай предвид, че трябва да задоволиш по някакъв начин неговата нужда от игра и движение. Джак Ръселите не са най-добрият избор за семейства с котки поради силните си инстинкти и изразителни личности. Разбират се умерено добре с други кучета, но тяхната смела натура им пречи да отстъпват дори пред по-големи породи.

Откъм лаене Джак Ръселите са по-скоро от лаещите кучета, така че бъдещите стопани трябва да бъдат подготвени за шумен домашен любимец. Като служебни кучета, те могат да служат добре в определени роли, но тяхната висока енергия и независимост могат да бъдат предизвикателство. Има по-подходящи породи за това. Що се отнася до околна среда мога да кажа, че са сравнително чувствителни ниски температури, както и към горещини, така че трябва да пазиш малкия Джак, когато навън е твърде топло или студено.

Нрав

Когато за първи път срещнеш ентусиазирания лай и упорит дух на тази порода, е възможно да преосмислите решението си. Техния характер се развива при отделяне на голямо внимание от страна на стопанина, така че стопаните трябва усилено да работят, за да задоволят нуждата на това куче за игра.

Джак Ръселите се справят добре с деца и бебета, стига да са правилно социализирани и обучени. Децата също трябва да бъдат научени да взаимодействат нежно и безопасно с кучетата. Сближаването на Джак Ръсел с други кучета обикновено е успешно, ако е правилно другото животно е правилно „представено“. Щ се отнася до котки – отговорът категорично е „не“. Тази порода има висок ловен инстинкт и обича да преследва други животни. Често котките са любимата им цел.

Много силното желание да ловуват често води тази порода да копае така, сякаш няма утре. Копаейки под земята те се опитват да уловят всякакакви гризачи (мишки, плъхове, къртици) и други животни. Така че, ако смятате градинката си за ценна то Джак Ръсел може да ви разочарова някоя сутрин.

Въпреки някои негативи, би било трудно да намериш по-весело и очарователно куче от Джак Ръсел. Независимият характер и вродената решителност на породата идват от тяхната дълга история на лов на лисици, макар че днешните Джакове са заменили този тежък физически труд за по-пухкавия живот на холивудска звезда.

Грижа за Джак Ръсел

Здраве и хигиена на Джак Ръсел

Джак Ръсел териерът има продължителност на живота между 13 и 15 години, а здравословните проблеми, с които може да се сблъскате, са подобни на тези при много други породи. Като цяло това малко куче е доста здраво и енергично. Въпреки това е важно да сте наясно с някои потенциални болести, така че да можете да помогнете на вашето кученце да живее възможно най-здравословно.

Луксация на пателата: Това здравословно състояние възниква, когато колянната капачка „плува“ в ставата и се изплъзва от нормалната вдлъбнатината, която я държи на място. Може да бъде причинено от аномална извивка на задния крайник или от по-плитка от нормалното бедрена кост. Ако вашият Джак е засегнат от този проблем, ще забележите, че той пропуска или влачи засегнатия крайник при ходене. Лечението обикновено е с медикаменти, но при някои кучета може да се наложи операция за коригиране на деформацията.

Болест на Лег-Калв-Пертес: Това е тазобедрено състояние, което може да се появи в една или двете стави, като причинява нарушаване на главата на бедрената кост. Въпреки че причината е неизвестна, Джак Ръсел териерът може да куца или да показва, че изпитва болка в таза. Ако състоянието продължи, болестта може да причини счупване на ставата. При леки случаи се дават болкоуспокояващи, а при по-тежки – операция е единственото решение.

Компулсивни поведения: Лаене, лигавене, дъвчене и преследване на опашката! Това са някои от компулсивните дейности, които може да забележите при вашия Джак Ръсел териер. Джаковете са много умни и имат нужда от много социална интеракция. Ако това не е налице, скуката, тревожността могат да променят поведението на кучето. Най-добрият начин за справяне с тези поведения е да се спазва редовен график за упражнения и да се осигурява много активност през деня, стимулиращи играчки и хранителни пъзели. Ако това не отстрани проблема, консултирайте се с вашия ветеринар за възможни скрити здравословни проблеми. Има практика понякога могат да бъдат предписани лекарства против тревожност.

Проблеми с очите: Сред проблемите със зрението при тази порода е луксация на лещата, когато лещата е изместена в очната ябълка (може да се наложи операция). Това също може да доведе до вторична глаукома – увеличение на налягането в окото, причиняващо болка, зачервяване и загуба на зрение. Първичната глаукома и катарактата са други очни проблеми, които могат да възникнат при Джак Ръсел териерите.

Пулмонална стеноза: Това е вроден дефект, който може да засегне сърцето на Джак Ръсел териерите. При това състояние клапанът между дясната камера на сърцето и пулмоналната артерия е стеснен, което променя начина, по който кръвта тече през сърцето и може да доведе до промени в сърдечния мускул. Това може да доведе до симптоми на сърдечни заболявания и крайна сърдечна недостатъчност или внезапна смърт.

История на породата Джак Ръсел

Както може би предполагате, произходът на Джак Ръсел териера е тясно свързан с човек с почти същото име: Джон Ръсел. (Джак е прякор за Джон.) Този британски джентълмен е бил свещеник и ловец на лисици, и неговата цел през средата на 19 век била да развъди почти изцяло бяло куче, така че то да може да бъде различавано от лисицата, която трябва да улови.

Джак е създаден да може да се шмугне навсякъде, където може лисицата, така че малкият им гръден кош и здраво тяло им служат добре, докато копаят под земята. Тези работливи териери също така използват своите инстинкти за копаене за да преследват други малки животни дори и под земята.

След Втората световна война уменията за лов на Джак Ръсел стават по-малко необходими и породата преминава към това да стане по-скоро домашен любимец. Джак Ръселите също така си спечелиха популярност от телевизията покрай ситкома Фрейзър и филмите „Артистът“ и „Маската“


Джак Ръсел териерът е чудесно допълнение към семейства, които са готови да водят активен начин на живот, обичат разходките сред природата и не се притесняват да имат верен, игрив спътник до тях. Да, тази порода обича да лае—и после отново да лае—но тяхната очарователна големина и жизнената им походка надделяват над шума, правейки ги отличен избор за домашен любимец.

Порода на месеца: Джак Ръсел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.