fbpx

Как да подготвим кучето за есента?

Навън времето става все по-хладно и по-хладно. А и дъждовете са част от прогнозата почти през ден. Колкото и да не ни се иска, лятото отстъпи мястото си на есента.  

В това няма нищо тъжно, дори напротив. Есента е красив сезон, който ни дава много възможности за забавление с нашето опашато приятелче. 

Но преди да се отправим на пикник в гората, например, трябва да подготвим кучето за смяната на сезоните

Какво трябва да имаме предвид? 

На първо място да се погрижим за доброто здраве на нашия любимец.

Надеждната  защита от кърлежи е много важна. През есента е втората вълна на развитие на тези опасни паразити и за това не бива да пропускаме превенцията.  Също така след всяка разходка преглеждайте всички места, където би могъл да се скрие някой от тези натрапници. Дано не се случва на никой, но ако все пак откриете кърлеж потърсете помощ от вашия ветеринарен лекар.

>>> Как да защитим кучето от външни паразити?

През есента е възможно да се обострят кожните заболявания, ако кученцето страда от такива. Не пропускайте да следите състоянието му, особено ако проявява алергия към нещо или има кожни проблеми. Ако тези прояви се обострят, непременно потърсете съветите на вашия ветеринарен лекар. 

За какво още да се погрижим през есента?

Сезонната смяна на козината – през есента при много кучета, особено при дългокосместите, се засилва падането на козината, също както през пролетта. Ето защо ще е хубаво да разресваме козинката периодично или да посетим грууминг салон. Там ще поглезят нашето приятелче и ще се погрижат съвсем професионално за него. А може и в къщи да се опитаме да освободим кученцето от излишната козина. Достатъчно е да знаем как да го направим и да разполагаме с подходяща четка или гребен за целта. В резултат опашаткото ще е обгрижен и с красива и гладка козинка. Както се казва – красив и щастлив.

>>> Какво е грууминг и каква е полата от него?

Да поговорим за разходките

Разходките през есента и зимата са не по-малко приятни от тези през лятото, но си имат своята характеристика – понякога са мокри, кални и студени. И забавни! Тук, като грижовни стопани следва дa помислим за комфорта на кученцето. Освен, че трябва много внимателно да измиваме лапичките и коремчето след разходка, добре е да му вземем подходяща дрешка. През есенните месеци това може да бъде дъждобранче, пуловерче или суитшърт, а за по-суровите дни на зимата ще му е нужно нещо по-топло. Например подплатено якенце или палтенце. А може би и гащеризон. Сега вече има богат избор.  

Особено внимание обърнете на лапите

Лапичките през есента и зимата са изложени на твърде неблагоприятното влияние на атмосферните условия. А и не само на тях. Освен леда, снега и суровия студ, през зимата по улиците има и агресивни химикали, които са изключително вредни за нежните възглавнички на крачетата. Ето защо е добре да решим как да ги защитим. Може да му вземем обувчици, толкова са готини и защитатават безупречно крачетата на опашаткото. Ако кученцето, обаче, има собствено мнение относно тази част от зимния си гардероб, то може да използваме някое от специалните средства за лапи. Такива могат да са восъци, кремове и други. Те също така надеждно защитават лапичките от студа и вредните вещества. 

Това са основните неща, на които да обърнем внимание, когато студените сезони наближават. Нищо не бива да ни спира и да осуетява безгрижните и весели игри сред природата, градските разходки с приятели и времето, прекарано заедно с нашите кученца. Безценно!

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Как да подготвим кучето за есента?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.