fbpx

На море с куче – как да организираме отпуската си?

През този август Chill Pet Care има цел – да провокира у вас желание да прекарате лятната си отпуска на море в компанията на вашия опашат приятел- кучето.
Има стопани, които не се раделят със своя питомец никога и при никакви обстоятелства. Tе отлично знаят как да организират еднo такова пътешествие. Но ако за теб това е първото море, на което възнамеряваш да отидеш с твоето куче, то прочети тази статия до края. Има какво да ти кажем, за да бъде ваканцията ти забавна и безаварийна.
И така, oт къде да започнем?


От планирането.


Разбира се ръководство „Как се ходи с куче на море?“ никой не е издавал, макар че щеше да е много полезно. Ето защо ще се опитаме да набележим няколко важни неща.


Превантивна грижа за здравето на домашният любимец
Най-напред проверете дали кучето има всички необходими ваксини и се погрижете за обезпаразитяването. Това е много, ама много важен момент. Нека всички превантивни мерки за доброто здраве на кучето бъдат взети.


Къде да отидем и с какво ще пътуваме?
Планирайте почивката предварително. Основната трудност е намирането на място за настаняване. Важно е също и с какво ще стигнете до него.

Какво да сложим в багажа?
Пригответе куфарче на кучето, в което да сложите всичките му вещи за ваканцията.
Нека сега се спрем по-подробно и разгледаме всичко, за да сме спокойни по време на почивката.

>>> Как да помогнем на кучето да се справи с жегата?


Ваксини и обезпаразитяване


Ако планирате ваканция на море в чужбина ще ви е нужен ветеринарен паспорт, изрядно оформен и попълнен с всички поставени ваксини и обезпаразитявания. Разбира се, когато отивате на ново и непознато място и не знаете какво ви очаква там е разумно да вземете мерки. Това за всички е добре – най-напред за здравето на кучето и после за вашето спокойствие.

Освен това може да посетите и грумър преди да отпътувате. Той ще изкъпе и среше вашето приятелче, ще оформи ноктите и въобще се погрижи то да се чувства комфортно. Въпреки че мястото за настаняване е dog-friendly, все пак не е прилично да оставяме след себе си безпорядък. Трябва да поддържаме чистота. А когато излишната козинка е премахната това занятие ще е далеч по-лесно. Оформянето на ноктите е нещо много важно, защото в противен случай кучето няма да стъпва правилно и може да си нарани лапичката при някой полет в гонене на фризбито. Сами се досещате колко неприятно за всички би било това.

>>> Япония – dog-friendly ресторанти и дизайнерски дрехи за кучета


Избор на място за настаняване

Тази задача може да се окаже малко трудна. Има доста красиви и привлекателни места, изобилие от изкушаващи оферти за море, но за съжаление не допускат посетители на четири лапи и не предоставят условия за тяхното настаняване. Въпреки това, в последно време някои хотелиери се обръщат и към тази група клиенти, които искат да летуват с домашните си любимци. Така че мисията не е невъзможна. Просто си дайте малко повече време, за да откриете съвършеното за вас и кучето ви място.
А когато вече имате резервация следва да помислите с какво ще стигнете до там?

Разбира се най-добрият варант е с личен автомобил. Така ще имате свободата да тръгнете, когато решите, да спирате, когато и колкото желаете. При пътуване с куче кратките почивки за тоалет и леко раздвижване на въздух са неизбежни. Ако обаче се налага да пътувате с друг транспорт (самолет, автобус, влак) информирайте се предварително какви са правилата и се подгответе с всичко нужно.


Какво да сложите в багажа на кучето?


Най-добре вземете отделно куфарче или сак за кучо. Нека и той се почувства важен, отива на море все пак.

Какво да сложите в багажа?


паспорта на кучето – най-добре е да го вземете със себе си. За всеки случай.


аптечката на кучето – това е задължително. Никога не се знае какво може да се случи и да се наложи да реагирате незабавно.


средства за хигиенаеднократни пелени, шампоан, мокри кърпички, хигиенни торбички, четка или гребен за разресване.


храна и вода – не рискувайте с храната. Надявайки се да купите от там, където отивате, може много неприятно да се изненадате като не я откриете. Ако кучето не иска да яде друга или е на специален хранителен режим, ще имате трудно решима задача, която най-малко ще ви коства време и доброто настроение.


купички, преносима бутилка за вода и играчки любимите играчки помагат на кучо да се справи със стреса от пътуването и новото място. Така че вземете му две-три от тези, с които си играе най-много. Сложете в куфарчето и две купички – за вода и храна. Хубаво е да са си негови, но ако ги забравите по-добре му купете нови, отколкото да използвате чужди.


други необходими вещиповод плюс нагръдник или нашийник. Такива комплекти вземете два. Ако се случи нещо неочаквано, разбира се, винаги може да купите нов, но вероятно ще се наложи да реагирате веднага. За това се подсигурете. Намордник също, в случай, че се налага да използвате такъв. Ще ви трябват и хавлийки – за къпане и за плажа. Лежанката на кучо също вземете. В нея то си е най-спокойно и би се чувствало комфортно където и да е. Банданите на кучо – и тях сложете в куфарчето. И всички модерни тениски и феерични роклички. Кучо отива на море, а на море трябва да си готин.


Пристигането


Кучето също както и човека може да изпитва доскомфорт от промените в климата, от новото място дори и от състава на водата. За това, когато пристигнете дайте малко време на домашния си любимец да се климатизира. Вероятно ще е изморено от дългото пътуване и е възможно да му се спи. Дайте му време да си подремне на спокойствие. После започнете с кратки разходки из околността, опознайте я и си намерете приемливо място за всекидневният сутрешен и вечерен тоалет. Информирайте се къде е най-близката ветеринарна клиника и зоо магазин. Важно е да знаете това за всеки случай.


Време е за плаж


Настъпи и този миг. Време е плаж, за сърф, за фризби и безгрижие. Италианците са го казали най-добре: Dolce far niente!

Вие знаете, но ние пак ще обърнем внимание, че слънчевите лъчи са вредни за кучето. Пазете го от слънцето в най-горещите часове на деня. Подсигурете сянка и достатъчно количество питейна вода за животинчето, ако оставате през целия ден на плажа.
Иначе най-приятното време за разходка с куче на морския бряг е рано сутрин. Въздухът е свеж, хората оше не са дошли и кучо ще може да тича и играе на воля.
Не забравяйте да изплакнете добре с чиста вода козината на кучето след като е влизало в морето. Солената вода не влияе добре на кожата и за това трябва да се измие и подсуши добре.
Внимавайте и да не попадне вода в ушенцата. Посушавайте и тях след баня.
Вечер, когато опашаткото е спокоен, огледайте лапичките и тялото за някой неканен гост (кърлеж или осил). Ако се наложи, реагирайте незабавно.


Ами, това е. Изглежда малко сложно, но това е само на пръв поглед. Не бива да се тревожите за евентуални проблеми или неприятности. Ако обърнете внимание на тези важни неща и се погрижите за тях, лятната ви отпуска ще се превърне в забавно и вълнуващо пътешествие и ще остави безброй незабравими спомени, които да ви радват до следващото лято.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

На море с куче – как да организираме отпуската си?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.