fbpx

Как да помогнем на кучето да се справи с жегата?

Лято дойде, а се него и жегата! Въпреки това лятото е толкова очакван сезон и то не само от нас, а и от нашият верен приятел на четири лапи – кучето. За съжаление то не може да разбере колко опасно всъщност може да бъде жаркото слънце и как прекрасния пикник или обичайната градска разходка може да се превърне в кошмар. Излагането на преките слънчеви лъчи и особено в комбинация с физическа активност може да доведе до много неприятни последици и дори топлинен удар.

През летния сезон и особено в жегата ние стопаните трябва да следим много внимателно за здравословното състояние на кучето. Основната отговорност за това то да се чувства добре в горещините се пада на нас.

Какво да направим, за да предпазим кучето си от вредата на високите температури?

# 1 – Оазис в къщи

Започваме с условията в нашия дом. Днес вече почти всяко жилище има климатик, който ни спасява от жегата. Настройте го да поддържа комфортна температура. Не забравяйте да обърнете внимание на посоката на въздушния поток. Нека бъде ориентираната така, че да не се създават въздушни течения. Иначе кучето може да настине.

Оставете вратата на банята отворена. Понякога животните обичат да лягат на хладни подови повърхности, в случая това са плочките в банята и по този начин се охлаждат в жегата. Производителите на аксесоари за кучета са разработили и специални охлаждащи постелки. По време на горещините такива постелки се оказват добро решение в къща без климатик.

>>> 5 основни грижи за кучето, без които не може

Осигурете свободен достъп до вода. Нека в къщи има поне две купички с питейна вода. А може и повече. В случай, че животинчето неволно обърне и разлее едната, винаги ще има друга. А през лятото кучето не може без вода. Това би било фатално за него. Ако желаете добавете кубче лед в купичката. Едно – две най-много. Така водата ще се задържи хладка по-дълго време.

Не оставяйте кучето без достатъчно питейна вода през лятото

#2 – Безопасни разходки

През лятото пътуваме много често и взимаме кучето със себе си. Това е чудесно и вълнуващо. Но:

Никога не оставяйте кучето в колата.

Дори ако става дума само за няколко минути.

Дори ако на стъклото има сенник.

НИКОГА.

При температура на въздуха от +25оС за минути в колата ще е +53оС. Това може да е смъртоносно за вашия домашен любимец.

Ако отивате на разходка в планината за през деня намерете си сенчесто място и останете там в най-горещите часове, а именно между 11 и 16 ч. На плажа имайте предвид същото. Осигурете сянка на кучето, много вода, а също така внимавайте и за горещия пясък. Той ще изгори лапите на животинчето. За плажа би било най-добре да се избягва горещата част на деня, но ако това няма как да стане, направете всички необходимо да осигурите прохлада и вода на кученцето.

В града за разходка избирайте сенчестите места и по възможност рано сутрин и по-късно вечер

Градските разходки  ще са далеч по-приятни ако се случват рано сутрин и по-късно вечер. Тогава и въздуха е по-свеж, особено в ранната част на деня и шумотевицата е по-малко. Така че и за вас ще е по-приятно, и за малкият ви опашат приятел безопасно. Не забравяйте да вземете със себе си достатъчно количество вода за пиене. Ако се наложи да разхладите кучето намокрете лапичките, челото, нослето и външната част на ушенцата. Не го поливайте цялото. Това не се препоръчва.

Не забравяйте, че:

Горещия асфалт или бетон може да предизвика изгаряне на нежните лапички на кучето.

Особено ако то е още малко паленце. Ето защо избягвайте тези настилки. Разхождайте се по трева, когато това е възможно. Или избирайте сенчести места, пътеки и тротоари.

#3 – Физическа активност и тренировки

Обичайната активност, игри и тренировки, с които е свикнало вашето куче, в жегата може да се окажат неподходящи. Решението тук е или да ги изместите в по-ранни часове, когато температурите на се толкова високи или да ги намалите, докато отминат жегите. Повярвайте ни, вашият опашатко ще бъде много благодарен. При активни физически натоварвания в условия на високи температури на въздуха е твърде вероятно да се стигне до неприятни последици за кучето и дори до топлинен удар.

Бордър коли по време на тренировка

Специален контрол

Когато температурите на вън се покачват, трябва да се повиши и нашето внимание. Като грижовни стопани ние трябва да наблюдаваме поведението на кучето и да следим за неговото здравословно състояние. Появата на някой от тези симптоми може да свидетелства за прегряване, повишена телесна температура или топлинен удар:

  • Вялост
  • Тежко и учестено дишане
  • Обилен прием на вода
  • Дезориентация
  • Гадене
  • Зачервени очи
  • Загуба на съзнание

Ако забележите нещо подобно или кученцето видимо не се чувства добре веднага свалете нашийника, предложете хладка вода на кучето и незабавно потърсете помощ от ветеринарен лекар. За по-възрастните кученца и тези с наднормено тегло, хронични белодробни и сърдечно съдови заболявания горещините са много рискови. Те също се нуждаят от специални грижи през лятото. Важно е да отбележим, че животните могат да получат топлинен удар дори и да не са открито.

Джак Ръсел Териер на плажа

Домашните любимци се нуждаят от нашите грижи, точно както и всички останали членове на семейството. Те са особено уязвими в горещо време и за да бъде лятото весело и забавно погрижете се и за тях. С любов!

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Как да помогнем на кучето да се справи с жегата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.