fbpx

Какво да приготвим за котенцето: списък на най-необходимото?

Пристигането на котенцето у дома е важно събитие, към което ние следва да се отнесем с подобаваща отговорност. Всеки нов стопанин вероятно си задава въпроса:


Какво е необходимо да приготвя за котенцето?

В тази статия сме подготвили списък с всички важни неща, за които е добре да се погрижим още преди появата на новия член на семейството.
Нашият дом е съвършено ново и непознато място за малкото котенце и е нормално то да изпитва стрес и да се чувства объркано. Ето защо ние трябва да му помогнем колкото се може по-бързо да опознае обстановката и да се чувства комфортно в новия си дом.
В началото ще е нужно да отделим малко повече време и с търпение да помогнем на котенцето да се приобщи към дома и да си изгради навици за хранене, тоалет и почивка. Това ни подсказва какво стои на първите места в списъка.
Ето го и него:


Купички


Ще са нужни две купички: една за храна и една за вода. Не трябва да много големи, за да може малкото животинче да се храни. Към тях може да вземете и постелка, върху която да ги поставите. Така няма да се хлъзгат по пода, а и лесно ще се почиства.

Храна и лакомства

Малкото котенце трябва да получава питателна храна, съответстваща на неговите нужди. Каква да бъде тя е най-добре да се консултирате предарително с ветеринар. Което пък ни подсеща за друга много важна стъпка – избор на ветеринарна клиника.

>>> Не прави това, ако имаш коте


Котешка тоалетна

Разбира се тя е много необходима. Малкото котенце от първия ден трябва да се приучи към използването на котешка тоалетна. Котките рядко се разхождат навън, освен ако не живеят в къща с двор, поради което използването на тоалетната е важно. При избора на тоалетната обърнете внимание на модела. Би следвало котенцето само да се справи с използването, при което тя да не се преобръща и разпилява по пода. Има различни модели, така че вземете най-подходящият. Също така опитайте различни видове пълнители. Нека котенцето само избере онзи, които му допада най-много. И накрая, поставете котешката тоалетна на тихо и спокойно място. Нека котенцето необезпокоявано да свърши своите важни котешки дела.

Легло или къщичка


Котките прекарват по-голямата част от денонощието в сън и за тях е много важно да имат тихо и уютно местенце, където могат да се усамотят и подремнат. Ако не искате да издирвате заспалото котенце по всички тайни кътчета на апартамента, то най-добре още от малко го научете да спи в къщичка. Предлагат се такива красиви модели, че е трудно човек да избере една.


Драскалка за нокти

Изключително необходима вещ! Както всички знаем котките точат ноктите си и избират за целта каквото им попадне. Често това се оказва или дивана, или тапетите, или и двете. А може да си харесат и новия килим. За да не се случва това сега е момента да му покажете къде е правилно да точи малките си нокътчета до насита. Купете му драскалка и с търпение му помогнете да изгради този навик.

>>> Защо котето игнорира драскалката за нокти?

Транспортна кутия

Твърде вероятно е това да се окаже необходимо дори за да донесете котенцето у дома още първия ден. Но и да не стане така транспортната кутия или чанта ще е нужна за посещенията във ветеринарната клиника или при пътуване. Ако сложите котенцето в такава кутия, без то да я познава, ще се стресира и изплаши. За това е хубаво да я оставите у дома някъде, където то да може да свикне с нея.

Играчки

Играчките са точно толкова необходими, колкото и хубавите купички драскалката за нокти. Малките котенца са енергични и много любопитни. Цялата тази енергия те ще търсят начин да изразховат и ще намерят с какво да си играят. Друг въпрос е дали това ще е подходящо за игра. Например пердето или вазата. Все интересни неща. А ако изберете такива играчки, с които може да ираете заедно ще помогнете на котенцето да ви се довери по-лесно и да свикне с вас.

Катерушка

Котенцето ще бъде много щастливо, ако има възможност да се покатери нависоко и от там да наблюдава на всичко случващо се около него. Такива интериорни елементи са важни за емоционалното състояние на котенцето. А и на стопанина също, ако не иска от време на време да се стряска от шума на „случайно“ падащи предмети.

На финала ето списъка накратко:

  1. Купички
  2. Храна и лакомства
  3. Котешка тоалетна
  4. Легло или къщичка
  5. Драскалка за нокти
  6. Транспотна кутия или чанта
  7. Играчки
  8. Катерушка

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Какво да приготвим за котенцето: списък на най-необходимото?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.