fbpx

Как да се грижим кучето през зимата?

Какви специални грижи да полагаме за кучето в студеното време?

15.януари.2021

Навън застудя. Зимата показа суровия си характер. А ние, въпреки това, трябва да излизаме на ежедневни разходки с кучето. Много от домашните любимци не искат да се прибират вкъщи. Обожават снега, не усещат студ и през ум не им минава да се връщат у дома. Тичат, гонят снежинките и се забавляват просто за завиждане. Но не рядко такива дълги разходки водят до някои проблеми и ние, като отговорни стопани, трябва да вземем необходимите мерки.

От какво трябва да предпазваме нашите четириноги приятели през зимния сезон?

Нека да видим.

Куче с шал

На първо място, трябва да ги пазим от преохлаждане и простуди. Домашните животни са много по-чувствителни към студа, в сравнение със своите диви предшественици. Те живеят в комфорта на нашия дом и това неминуемо е довело до някои промени.  Вярно е, че  природата се грижи за тях. Козината им се сгъстява, става по-топла и пухкава. Въпреки това обаче, тя може да се намокри и така животинчето да се простуди. За да предотвратим това можем да облечем пуловер или яке на нашия опашатко. Вече на пазара могат да се намерят подходящи дрешки, от хубави по-хубави. Има такива за по-хладно и влажно време. Те са от непромокаеми материи с топла подплата от вътре. А има и такива и за по-сухо време. Трябва само да изберем подходящата, в съответния размер и да обличаме кученцето преди всяка разходка. Разбира се и за кучешките дрешки е нужно да се грижим по-същият начин, както за нашите.  

>>> Интересени факти за породата Джак Ръсел Териер

Куче в топла дрешка

В студеното време на агресивното влияние на атмосферните условия, а и не само на тях, най-вече са изложени лапите на кученцето. Защото са открити и са в директен досег с леда или студения и мокър асфалт. Измръзване, напукване, порязване на леда, както и раздразнение от различните химикали и солта, с които поръсват улиците – това най-честите проблеми, които се случват. За да предпазим лапите, може да купим специални обувки за кучета, но те не винаги се възприемат добре от животинчето. Не винаги са им удобни и те всячески се стараят да ги събуят.

Какво можем да направим, за да предпазим нежните лапи на своя любимец?

  • Да избягваме разходките по улици, които са третирани с агресивни вещества, винаги, когато е възможно.
  • След разходка много старателно да измиваме и подсушаваме лапичките.  Съществуват кремове, специално рабработени за такива ситуации, които подхранват кожата.
  • Ако животинчето позволява, на разходка обуйте му обувчици или използвайте защитни средства за лапите. Има и такива, които предпазват нежните възгванички на лапите.
Куче играе в снега

През зимата значително се увеличава и рискът от травми. Всички знаем колко активни и димамични същества са кучетата. А ледът е много коварен, особено когато нашите любимци се впуснат в активна игра. Освен това, понякога снегът затрупва и скрива от погледа ни всякакви опасни предмети. Ето защо, ние трябва да сме два пъти по-внимателни при заниманията си на открито.

Не бива да забравяме и за антифризите, които често могат да се открият на съвсем неочакани места. Всички знаем колко токсични са те за нашите опашати приятели. Не бива да им позволяваме да ближат лапите си. Защото така, те ще погълнат част от опасното вещество. Наша отговорност е да наблюдаваме за подобни опасности. А след като се върнем у дома, да измием много внимателно лапичките и, ако е нужно, и коремчето на кученцето.

>>> Как да направим сами развиващи играчки за кучето

Храненето на кучето през зимата

Възможно е да не сме се замисляли, но зимата е доста труден сезон и за нашите четириноги любимци. Добре е да обърнем внимание и на храната, защото сега те имат нужда и от повече енергия за тяхната естествена защита от студа.  

Куче в снега

И така. След като сме се погрижили за всичко, разходките по заснежените улици ще станат много приятни. А зимната ваканция – прекрасна. Изобщо, има толкова много възможности за съвместни забавления. Не бива да пропускаме нито една от тях. Обличайте се топло, забавлявайте се и пазете своите домашни любимци.

Не забравяйте, че качеството на техния живот зависи от нас.

Бъдете с нас и във Facebook, за да научавате всичко за вашия любимец. Последвате ни на Chill Pet Care.

Как да се грижим кучето през зимата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.