fbpx

Защо кучето накланя глава настрани?

Знаете ли защо кученцето прави това?

И ние не знаехме. Досега.

Всички се умиляваме пред този толкова чаровен жест на кученцето. Стои пред нас, гледа ни умно в очите и в миг загадъчно накланя глава на една страна. А после на другата. И с нас вече е свършено. Предали сме контрола в техните лапи.

Освен това, научихме един много интересен факт. И за него ще стане дума, но след малко.

А защо всъщност кучето накланя глава настрани?

>>> Интересни факти за породата Джак Ръсел Териер

Учени, кинолози и други авторитети в областта са си направили труда да разберат каква би могла да бъде причината. И ето какво са установили.

  • Онези породи, които са с по-дълга муцунка са склонни по-често да накланят глава встрани, отколкото представителите на породи със сплескана. Вероятно те се опитват да подобрят ъгъла, под който виждат обектите пред себе си. Понякога е възможно любопитното носле да им пречи. И ето, те са намерили решение. Много чаровно, при това.
  • Възможно е и по този начин да се вслушват по – внимателно. Слухът на кучето е в пъти по-чувствителен от човешкия. Те могат да обръщат своите уши в посоката, от която идва звука, за да го въприемат още по – ясно. Счита се, че и накланянето на главата на една страна служи за същото. Особено при породи с дълги, клепнали ушенца. При тях, това движение спомага ушната мида да се отвори и така звукът да се възприеме по-добре.
  • Да не забравяме, че кучетата са много хитри! Веднъж разбрали, че това действие от тяхна страна води до радостна емоция у нас, те ще го правят винаги, когато търсят нашето внимание. А ние не можем да останем равнодушни пред такава милота. И много често зарязваме важния проект за после и отиваме в парка, да гоним гълъбите или фризбито, или каквото реши нашият опашат приятел. Всичко в името на неговото щастие. А и с лакомство ще го възнаградим . Съмнение в това не съществува. И как да не го правят след това?! Те много добре знаят, че ние буквално ще се разтопим пред тяхната сладка муцунка.

Нещо любопитно за финал

Между другото, интересен факт е, че кучетата не накланят встрани глава, когато общуват помежду си. Нито осъществяват продължителен контакт с очи, както е прието при нас, хората. Може би това е още едно свидетелство, че тези малки умничета всъщност ни манипулират. Е, може би е малко силно казано „манипулират“. По-скоро получават онова, което искат – лакомство, централното място на дивана или още една разходка в парка. А ние, понеже ги обичаме безкрайно, изобщо не сме против. Нека сме щастливи всички.

Бъдете с нас и във Facebook, за да научавате всичко за вашия любимец. Последвате ни на Chill Pet Care.

Защо кучето накланя глава настрани?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.