fbpx

Защо кучето скимти и какво да направим?

Малкото куче, което мечтаехте да имате, донесе много радост в дома ви, но не спира да скимти жално. Вие не разбирате защо то прави това, а ви е жал да го слушате и искате да направите нещо? Тогава продължавайте да четете. Тази статия е точно за вас.


Преди да започнем с причините, поради които всяко куче е възможно да скимти, ще обърнем внимание на това, че

Скимтенето е нормална форма на общуване на кученцето, а понякога и на порасналото вече куче.


Скимтенето означава, че нещо в света на кучето не е наред и то иска да ни го каже. А начина, по който го казва, е научило още от самото си раждане. Също като лаенето и ръмженето, скимтенето е начин на общуване. Така че няма как да го избегнем напълно. Кучето така говори с всички останали обитатели на света.


Защо скимти моето куче скимти?

Кученцето може да скимти както през нощта, така и през деня, а понякога не спира дори и в игрите си. Причините за това могат да бъдат няколко:


Тревога

в 9 от 10 случая, когато куче скимти през нощта, причината е тревога. Тъмно е, кученцето за първи път е само, в нов дом, сред непознати и е откъснато от майка си и своето семейство. То се страхува с основание.

Какво да направите? – Кучетата са много общителни същества и изолацията в другата стая твърде много ги разтройва. А когато е току-що дошло в нов дом то вероятно и се чувства самотно и изоставено от майка си. Ще му помогнете ако го вземете във вашата спалня. Така то ще бъде спокойно, ще ви чува, ще усеща вашето присъствие, ще долавя познати миризми и вероятността да скимти, плаче или лае ще бъде много малка. Сложете леглото му близо до вашето, протегнете ръка, погалете го. Нека разбере, че сте до него, особено през първите няколко нощи, когато то ще е много изплашено от тази значима промяна в своя мъничък живот.


Болка

кучето е същество, което няма да тревожи никого със своите здравословни проблеми и повечето болки то крие и понася с мълчание. Но все пак понякога куче може да скимти, защото нещо го боли.

Какво да направите? – огледайте своето куче, може да се е наранило. Може да е искало да скочи на дивана, но нали е малко, не е успяло и си е ударило лапичката. Ако не откриете друга причина за настойчивото скимтене, заведете го на преглед при вереринарен лекар. Това никога не е излишно.


Страх

преместването в нов дом, в непозната атмосфера и други непознати същества е причина във всяко куче да се породи страх. Възможно е да е видяло предмет, който му се струва странен или да е чуло силен, плашещ звук. Тогава то ще свие опашка и ще се опита да се скрие някъде. По това ще познаете, че то е изплашено.

Какво да направите? – опитате да успокоите своето куче. Нека то разбере, че няма нищо страшно. Гушнете го, предложете му друго интересно занимание.

>>> Кучето се страхува от улицата – какво да направим?


Глад

когато кученцето е гладно то ще скимти, защото изпитва сериозен дискомфорт.

Какво да направите? – за да не се събужда от глад през нощта, най-добре се погрижете да се е нахранило добре, преди да заспи. Оставете му пълна купичка с питейна вода за през нощта.


Скука

понякога причината едно куче да скимти е доста проста – скучно му е. До скоро то можеше да играе със своите братчета и сестричета, беше му весело, а сега изведнъж е съвсем само и около него изобщо няма себеподобни. И ако вие сте през целия ден на работа, то кученцето ще се чувства напълно самотно.

Какво да направите? – покажете му играчките и най-добре е да поиграете с него. Отделете достатъчно време за занимания, възпитание и игри, особено вечер. Така вашето куче ще изразходи излишната енергия и освен, че ще бъде много щастливо, ще спи сладко през нощта и едва ли ще ви събуди със скимтене от скука.


Манипулиране

ако не обръщате достатъчно внимание на своето куче, но когато то започне да скимни тичате при него, взимате го на ръце и го гушкате, знайте че то ще запомни това. И всеки път, когато има нужда от вашето внимание ще знае как да го привлече.

Какво да направите?занимавайте се с кученцето преди то да е започнало да скимти. Винаги отделяйте достатъчно време, за да не скучае то и да не се чувства самотно.


Какво не трябва да правите в първите дни от идването на бебе куче във вашия дом?

Не проявявайте агресия към кученцето, когато то скимти.

Дори и да ви е събудило посред нощ.

Не му крещете, не го заплашвайте, не го насилвайте.


Това само ще влоши ситуацията, ще разруши психиката на кучето и то ще загуби доверие във вас.

То е едно беззащитно, малко същество, което е отделено от майка си.

Проявете грижовност и се отнесете като отговорни стопани. Въоръжете се с търпение за седмица – две, подгответе се за това, че вашето семейство има нов член, който е все още бебе и всичко ще бъде наред.
Отглеждането и възпитанието на куче не е лесен процес и изисква нашето внимание, време и отговорност, особено в първите месеци от живота на паленцето. Неговото здраве, щастие и въобще целият му живот зависи от нас. То ни се е доверило. Сега живее в нашия дом. Ние сме неговия свят. Нека го направим прекрасен и изпълнен с любов и много весели игри. Повярвайте – то ще ви върне всичко стократно.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Поседвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Защо кучето скимти и какво да направим?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.