fbpx

22 февруари в Япония е Ден на Котката

Честит Празник, Писанчо!

През 1987 година в Япония в една компания-производител на храна за домашни любимци се родила идеята да се организира празник в чест на Котката. Денят е избран специално. Това е 22 февруари заради символика в датата. На японски 2-2-2 се произнася „ни-ни-ни“, което наподобявало мяукането на животинчето, според местното произношение „ниян-ниян-ниян“. И така, вече 34 години, на тази дата вниманието е насочено към Нейно Величество Котката.

В японската култура, котката заема специално място от най-дълбока древност. В миналото са живели в манастири и са пазили древните свитъци от мишки. Така са получили статута на пазители на Свещеното писание. Японците са запазили уважението си към тези животни и до днес. В Токио има храм Готокуджи, където котките се погребват с всички почести.

За котешкия празник в Япония всички се подготвят с много ентусиазъм. Така например в магазините се появяват сладкиши с котешки форма, сувенири с изобразени котета и какво ли още не. А в социалните мрежи всеки горд собственик на котка се старае да покаже красотата и невероятните умения на своя питомец. Толкова са мили, просто неустоими.

>>> Как да направим сами играчки на котето?

Пак заради празника и вниманието към Писаните в префектура Йокохама котката на име Тама е била издигната до почетен началник на железопътната гара. Каква чест само! Имала е дори униформена шапка и много туристи са отивали до там специално, за да я видят.

И така:

Мили, сладки, пухкави, мъркащи съвършенства – ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Поседвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram.

22 февруари в Япония е Ден на Котката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.