fbpx

Колко вода е необходимо да пие кучето?

Водата е важна за всичко и всички на тази планета. Както за хората, така и за животните. Често стопаните на кучета отделят много повече време в избора на подходяща храна за своя питомец и оставят на втори план въпроса с приема на тази животворна течност. Може би защото тук няма какво толкова да се избира. И затова хората го подценяваме.

А приема на вода е жизнено важен. Освен това, той е и показателен за общото здравословно състояние на организма на кученцето.

Водата има жизненоважни функции.

Водата е един от основните компоненти в тялото на кученцето. Тя е около 75% при новородено и около 60% в зряла възраст.  Не е изненадващо, че природата й е отредила редица жизненоважни функции. Загубата само на 10% от телесните течности може до доведе до сериозни последици за здравето. Водата е важна за правилното протичане на метаболитните процеси, отговаря за регулирането на телесната температура, важна е и за ставите, и за лигавиците, и за още много други процеси. Ето защо кученцето винаги трябва да има осигурен свободен достъп до чиста питейна вода.

>>> Кучето и зимата

Колко вода е необходимо да пие кучето?

Специалистите казват, че достатъчният прием на вода е около 50 мл. – 60 мл. на всеки килограм от теглото на животинчето. През лятото, когато е горещо или след по-активни игри е възможно да изпие и повече. Всяко по-значително отклонение от тази норма е сигнал за нещо, на което трябва да се обърне внимание.

Животичнето получава нужното количество вода и от храната. Така например в сухата гранулирана храна водното съдържание е по-ниско от това в меката, консервирана храна. Съответно куче, което приема само суха храна е нормално да пие повече вода от куче, хранено с друг вид храна.

Нуждата от вода зависи от телгото на кучето и е около 50 мл. – 60 мл. на всеки килограм телесно тегло, за денонощие.

Така например, куче с тегло от 15 кг. има нужда от 0,9 л. вода на ден, която може да приема от водата в купичката и от храната.

>>> Защо кучето ни събужда през нощта?

Имайте предвид, че оптималният избор на вода за нашият опашатко е обикновена, но преварена и охладена чешмяна вода. Може и да звучи като глезотия, но не е така. Както за нас, така и за здравето на животинчето е от огромно значение съдържанието на вредните вещества във водата. Ето защо е необходимо да я пречистваме, когато имаме тази възможност. Има хора, които разполагат с филтриращи кани у дома. Но ако нямате просто я преварете и охладете. Това е достатъчно.

Купичките за вода

Препоръчително е те да керамични, стъклени или от качествена стомана. В зоомагазините изборът е огромен, а цените напълно достъпни. Изберете по ваш вкус. И не забраваяте да я миете всеки ден. Както вече споменахме, водата е живот. Ако дълго време не я измиваме прецизно в нея ще се развият вредни бактерии и други невидими организми, които са вредни за здравето на косматото ни приятелче. А дори и да не са опасни те ще направят водата странна на вкус и то ще откаже да я пие. А това също би било проблем.

Ако имате възможност може да оставите купички с прясна вода на две-три места в дома. Винаги е добро решение.

Здравето на нашият домашен любимец зависи от нас!

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Поседвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram

Колко вода е необходимо да пие кучето?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.