fbpx

Защо не трябва да гледаме котката в очите?

През цялата история на своето съществуване котките са били известни като мистични животни, свързани с един друг свят. Египтяните са ги боготворили, а в средновековието са ги смятали за помощници на дявола. Редом с тези мистериозни факти ще споменем и още един не по-малко любопитен.

А именно защо не трябва да гледаме котката в очите?

Все още има хора, които се притесняват да погледнат своите любимци право в очите. Имат ли те основание или не?

Защо не трябва да гледаме дълго време котката в очите?

Потърсихме отговора и той се оказа съвсем логичен. Обаче в годините какви ли не приказки и легенди са съчинили хората. Именно на тях мъркащите красавици дължат статута си на мистериозни създания. Това и до днес впечатлява, и дори респектира всички наоколо. Не в едно древно сказание е писано и за техните впечатляващи очи. Дори и в грима има техника „котешко око“ и всяка дама бленува да придобие този поразителен поглед.

>>> 22 февруари в Япония е Ден на котката

Но защо именно на котката? Ако се осланяме на легендите отговора ще бъде, че ако гледаме достатъчно дълго котката в очите ще видим „един друг свят“. Днес това все повече звучи като детска приказка, отколкото като основателна причина. Но въпреки това експерти и зоопсихолози ни съветват наистина да не го правим и причината за това изобщо не е мистериозна, а логично обяснима.

Мистиката“ се състои в особеностите на котешкото общуване.

Как общуват котките?

Очите на животинчето са не само сетивен орган, но и средство за изразяване на настроението, заедно с опашката, лапичките и звуците. Така например, когато котето е притворило очи и мърка показва, че е спокойно и доволно. Докато широко отворените очи са сигнал, че нещо не е наред и то е с обострено внимание.

Пак със същото специалистите обясняват защо на писаните не им е приятно и не винаги възприемат добре продължителното взиране очи в очи. Те приемат това като заплаха. Възможно е да станат нервни и неспокойни, защото смятат, че ние застрашаваме тяхната територия или храна. Не са изключени и случаи, в които иначе спокойният ни домашни любимец може да атакува. И това е нормално, защото в такава ситуация в него ще се събуди дивият защитен инстинкт.

>>> Знаете ли колко звука издават котките?

Абсолютно по същият начин се държат и котки, които влизат в спор помежду си. Извиват гръб, козината им настръхва, издават заплашителни звуци и не откъсват очи една от друга. В мига, в който едно от животните мигне или погледне в страни, то другото веднага ще нападне. Ето по тази причина втораченият поглед „очи в очи“ понякога може да бъде възприет погрешно от нашето пухкаво котенце.

Все пак има изключения

Впрочем, както показва практиката, не винаги става така и не всички писани възприемат умилителния поглед на своите стопани като заплаха. Много зависи от възпитанието и характера на котето, от средата където е израснало и отношението към него. Има толкова гальовни котета, които вместо да се изплашат, биха ни отвърнали с ласка и звучно мъркане. Освен всичко това ще ни позволят и да ги поглезим на воля.

Ако обаче се обърнем към науката, ще открием че има и друго обяснение за реакцията на котките. Тя се състои в различните структурни особености на котешкото и човешкото зрение. Хората сме устроени така, че за да разгледаме един обект ние се фокусираме върху него, при което всичко наоколо остава леко размито. За да разгледаме друг обект трябва да преместим поглед върху него и т.н. На котката това изобщо не й се налага да го прави, защото нейните очи са в състояние да уловят и изучат детайлно всичко, което попада в тяхното полезрение. Когато човек се вгледа внимателно в очите на коте, то изобщо не разбира защо правим това. В последствие може да се изплаши и да реагира съвсем не очаквано.

Последвайте страницата ни във Facebook Chill Pet Care за още интересни факти от света на домашните любимци.

Защо не трябва да гледаме котката в очите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.