fbpx

Как да направим сами забавни играчки на кучето?

Кучето е много умно същество и заедно с физическата активност трябва да развиваме и неговите интелектуални способности. Производителите на кучешки аксесоари са помислили за това и са създали „умни“ или наречени още „интерактивни“ играчки. Кучетата ги обожават! Те не само провокират интереса им, но и развиват техните вродени инстинкти.

Разбира се всекидневните разходки, комуникацията със себеподобни и игрите на открито са незаменими. Те са от особена важност за здравето на нашите любимци. Но понякога се налага да останем по-дълго у дома, било за да поработим над нещо неоложно или пък защото на вън вали дъжд.

Какво да правим, ако оставаме у дома за по-дълго време?

Или как да направим така, че кучето да се занимава само, докато ние сме заети с нещо друго?

>>> 7 идеи за рождения ден на кучето

Удобна кутия за съхранение на играчките на кучето

Тогава на помощ идват забавните играчки. Добрата новина е, че ние сами можем да ги направим и да зараваме опашаткото. Сега ще ви предложим 5 лесни за изпълнение играчки, при това без особен разход на средства. Даже никакъв разход. Нужно е само желание, малко време и подръчни материали. А, да. И много лакомства.

Започваме.

1. Кутийка с изненади

За тази игра ще ни е нужна празна кутия от яйца и разбира се, лакомства. Кутията задължително трябва да е хартиена. И чиста. Разпределяме равномерно лакомствата в кутията, затваряме я добре и играчката е готова. Целта е животинчето да намери начин да я отвори и така да стигне до лакомствата. Те толкова много обичат да късат и разхвърлят някакви неща. Така че това ще му бъде много забавно.

>>> Защо кучето ни събужда през нощта?

Играчка развиваща интелекта на кучето. Кутийката с изненади е алтернативна на тази игра.

3. Хартиени бонбони

Това всъщност е разновидност на кутията с лакомствата. Отново ще ни е нужна кутия с капак и хартия.  Само че тук всяко лакомство е увито отделно в парче хартия.  Също така поставяме и празни хартиени топчета. Това ще направи играта още по-интересна. Кутията може да бъде от бонбони, бисквити или друга с капак, която животинчето може да отвори.

Внимание! Уверете се, че в кутията от бонбони няма остатъци от шоколад! Шоколадът е опасен за кучето.

След като сме увили старателно всяко лакомство по отделно, поставяме ги в кутията и затваряме капака. Целта на опашаткото е да намери начин да отвори кутията, да открие къде е скрито лакомството, след което да отстрани хартийката и да се възнагради с вкусната хапчица.

Внимание! Не изполвайте вестник за тази игра. Мастилото, с което се печатат, е вредно за здравето на нашите любимци.

2. Вкусно руло или килимче с лакомства

За вкусното руло ще ни е нужна хавлиена кърпа и пак лакомства. Постиламе кърпата на равна повърхност (върху масата например) и разпределяме лакомствата върху нея. След това навиваме на руло. Ако искаме да направим играта малко по-сложна, може да поставим хартиена ролка отгоре (от кухненската или тоалетната хартия ще свършат работа). Така, на нашият любимец ще му се наложи да измисли как да я премахне, за да стигне до лакомствата. Но първият път нека бъде по-лесно. За да може кученцето първо да се запознае с играта и да разбере как всъщност се стига до безценните съкровища.

Ръчно направено килимче за лакомства за куче

Килимчето с лакомства е интересно занимание за сръчните стопанки. Можем да го направим от стара тениска и подходяща основа. Това може да е едра мрежа или пък нещо, което да наподобява едра мрежа. Тениската нарязваме на равни лентички, които завързваме на възелчета върху основата, като оставяме дълги крайчета. Това е. Все едно правим персийски килим. После лакомствата се скриват между лентичките. Готово! Кучето ще бъде истински щастливо.

4. Забавна бутилка

За тази игра ще ни е нужна пластмасова бутилка от вода или безалкохолна напитка и отново лакомствата. Къде без тях.

Внимание! Използвайте бутилка само от вода или друга хранителна напитка! Всичко останало може да е опасно за здравето на кучето.

Измиваме добре бутилката. Отстраняваме старателно етикета. След което изрязваме малък отвор някъде по средата на бутилката. Уверяваме се, че ръбовете са равни, гладки и няма да наранят нослето на животинчето. След това поставяме лакомства вътре и затваряме капачката. Готово! Остава само отвора, който направихме и лакомствата ще изпадат от там при движението на бутилката. Кученцето ще направи всичко възможно да измъкне и последното късче вкусотия. При което ще му се наложи да гони търкалящата се бутилка из цялата стая. Ще падне игра.

Внимание! Стойте наблизо, обаче. И контролирайте тази игра. Не позволявайте на кучето да гризе бутилката.

5. Кутия с цилиндърчета

За тази главоблъсканица ще са ни нужни рулата от тоалетната хартия. Или най-добре сами да ги направим от картон. Подреждаме плътно цилиндърчетата в кутия с по-високи стени и в тях поставяме лакомствата. Колко ли пъти стана дума за лакомства в тази статия?!?

И така. За да стигне до целта си, кученцето трябва да отстрани хартиеното руло. Разбира се, ще се опита да си провре любопитното носле, но ще му е трудно да достигне хапчиците, тъй като рулцата ще го затруднят. Съвсем очаквано обаче, може да предприеме по-решителни действия и да обърне с един замах цялата кутия. Както казахме в началото, досетливи са нашите опашати приятели. Едно е сигурно-ще е доста забавно. И вкусно.

Обичайте вашите верни спътници в живота и създавйте заедно прекрасени моменти.

Останете с нас. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook.

Как да направим сами забавни играчки на кучето?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.