fbpx

Какво да очакваме, ако си вземем лисица вкъщи?

Ако си вземем в къщи лисица, както се казва – „Очаквайте неочакваното„, защото:

„Съществуват два вида лисици: великолепни и просто божествени. Вторите преобладават.“

Лисицата е феноменално животно, изключително красиво, умно и носи много радост на света. Лисицата е не само хитро зверче. Тя е хищник, който побеждава не толкова със сила, отколкото с хитрост и ум, и може да накара дори човек да се почувства неловко.

В последните години всичко се промени толкова много, че днес все по-често хората споделят ежедневието с необичайни, диви и дори екзотични домашни любимци. Преди две-три години в московското метро случайно е била заснета девойка с лисица на рамото.

Естествено това не се вижда всеки ден и е нормално да привлече вниманието на всички наоколо, както и тяхното любопитство. Вероятно и те са се запитали

Какво ли е да имаш лисица за домашен любимец? Възможно ли е изобщо това да се случи в градска среда?

Останете с нас, за да разберете. Очакват ви много интересни неща.

>>> Как да се грижим за Сибирското Хъски?

Лисицата е много красиво животинче, което не е особено голямо на ръст. Познати са различни видове, но асоциативно ние винаги си представяме най-разпространената, а именно Червената лисица. Освен с красотата си лисицата се отличава и със своята изобретателност и хитрост. Тя е грациозна, пухкава, елегантна, но и своенравна. Трябва да добавим и че е много енергична, любознателна и в непрестанно движение. Особено нощем. Лисицата е изключително пъргава и притежава уникален способ за ловуване на мишки. Всички сме виждали как снежно бялата полярна лисица притихва, след което отскача на високо и забива муцунка в дълбокия сняг. Оказва се, че така тя лови мишки. Първо, това е неповторима гледка и второ, само лисица може да го измисли.

Лисица ловува в снега

Искаме да ви кажем, че ако си вземете лисица за домашен любимец тя няма да остави ловните си инстинкти в гората. Вероятно ще продължи да лови точно по този смешен начин въображаеми мишки на дивана. Само да го имате предвид.

Някои особености на лисицата

На пръв поглед лисицата може и да наподобява най-верния приятел на човека – кучето, но това е само на пръв поглед. Всъщност тя е доста самостоятелна, с характер и много категорично ще го покаже. Лисицата има особено отношение към много обичайни неща. Например стои пред нас едно такова миличко, обаятелно, безобидно плюшено лисиче и у нас се поражда желание да го погалим. И тук, изненадааа. Това не влиза в нейните планове. Лиса е зверче самостоятелно, дистанцирано и самодостатъчно и ако иска да се почеше зад ухото, сама ще го направи.

„Почеши се сам“ е девизът на всяка лисана. „Ти – мен, аз – теб“ само в краен случай.

Това разбира се е в рамките на шегата, защото лисицата привиква към ласките и с времето започва да й харесва. За това е важно животинчето да бъде доведено в къщи още докато е малко. По този начин то ще свикне да възприема отношението като към домашен любимец естествено. Всеки, който иска да има домашно лисиче ще трябва да прояви търпение в създаването на ежедневна рутина. За съвместното съжителство ще са нужни малко повече време и усилия. За това пък ви очакват безброй забавни мигове.

„Ако не искате да стоите без работа, винаги да сте заети с нещо, за да не скучаете и минута – вземете си лисица.“

Грижи и условия за живот

Каквато и порода лисица да си вземете – изящния Фенек или пък грациозната Червена лисица, за това животинче ще са нужни специални грижи и условия за живот. Погрешно е да се очаква, че също като кучето ще изпълнява команди, ще подскача от радост като ни види и след разходка ще си поспива дълго в своето креватче. Не, това съвсем не така и неподготвения стопанин много скоро ще остане изненадан, че това мило и пухкаво животинче все пак е доста различно и прекарва ежедневието по свой начин.

Фенек

На първо място ще подчертаем, че определението „домашна“ не е гаранция за мирно и кротко съжителство. Може и да е опитомена, но Лиса си остава дива с всички животински инстинкти и поведение. Тя е изпълнена с енергия. Освен че ще лови невидимите мишоци на дивана, тя ще се опита и да копае тунелчета и дупки именно заради своя инстинкт. Освен това в природата тя живее в дупка и сега вероятно ще иска си направи свое леговище. Лисицата заема 100% от свободното пространство, време и ресурси и винаги се нуждае от още. Много обича да получава подаръци. Обожава игрите и непрекъснато се забавлява. Купете й играчки. Нека има повече.

Лисицата е много активна и любознателна, и с ентусиазъм ще се впусне да изследва заобикалящата я среда, т.е. ще провери колко всъщност са издръжливи всички мебели и дали не сте си похарчили парите напразно.

Колкото и да е домашна Лиса все пак има нужда от свой собствен комфорт. За нея би било най-добре да живее в къща с двор, където може да има своя територия с къщичка, място за хранене и всичко останало. В апартамент е малко по-сложно заради нейната природна активност. Освен това през зимата е възможно да й бъде горещо. Ще се наложи да помислите как да й предоставите нужните условия. А малкият ушат разбойник – Фенекът, понеже е пустинна лисица пък не понася студа. За него трябва топла стая, където температурата не пада под 20 градуса през студените сезони.

Лисицата би се чувствала добре в специално място, пригодено според нейните нужди

Нейните естествени нужди

С тоалетната въпросът не стои съвсем еднозначно. Не всяко диво животинче можем да научим да ходи в специално пригодена тоалетна, като тази на котките. Или пък да върши своите твърде важни дела само по време на разходка. За това помислете и преценете добре всичко по този въпрос със самото пристигане на Лиса вкъщи.

Длъжни сме да отбележим, че всички лисици са шампиони в скока на височина. Дори Фенекът, който е малко по-голям от коте, от раз ще скочи на високата маса. А и не само там. Ето защо приберете всички опасни и лесно чупливи предмети. Сещам се за една коледна елха, която вместо на пода висеше от тавана. Защо ли???

Момиченце и лисица

Как се ходи на разходка с лисица?

Нормално, като с куче. Вземете й повод с нагръдник. По- добро решение е от нашийника, защото от него лисичката може лесно да се измъкне или пък ако е пристегнат повече може да доведе до нежелани травми. Със сигурност ще привлечете вниманието и то не само на хората, а и на другите животинки. Може и да е факт необичайното приятелство между куче и лисица, но вие бъдете нащрек винаги. Животните са непредвидими, особено когато не се познават. И за да не завърши случайната среща със съседското куче със скандал, дръжте всичко под око.

Имаме още какво да разкажем за този изключително красив и необичаен любимец на човека, но за сега толкова. Обещаваме пак ще отворим темата и ще разгледаме още по-подробно съжителството с различните видове лисици. А ако вече сте горд собственик на такава красавица ще се радваме да ни споделите какво да очакваме, ако си вземем вкъщи лисица.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Какво да очакваме, ако си вземем лисица вкъщи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.