fbpx

Чудите ли се дали котето познава своето име?

Толкова старание и креативност влагаме в избора на име за нашето котенце. Понякога ни отнема дни. Търсим го да е звучно, да е оригинално, да има символика. И накрая какво? Повтаряме го по сто пъти, а писаната хич и не чува. Даже и ухото не си помръдва.

А дали наистина котето познава своето име?

Преди време попаднхаме на едно изследване, публикувано в списание Scientific Reports, което даваше отговор на този въпрос. Решихме да го разгледаме отново и да споделим какво научихме.

>>> 22 февруари в Япония е ден на котката

Обяснението, както вече вече стана дума, е научно и идва от Япония. В Sophia University в Токио Ацуко Сайто заедно със свои колеги си поставили за цел да разберат дали котките умеят да различават думите. Същият този екип по-рано установил, че домашните котки умеят да разпознават гласа на своите стопани. Сега решили да наблюдават поведението на определен брой животинки и установили, че наистина те реагират, когато ги повикат по име. При това различават своето име сред думи, които си приличат. И не само това. Котките ще реагират даже ако ги повика напълно непознат глас. Когато чували своето име котките помръдвали ушички, махали с опашка, обръщали глава. Понякога може да отврърнат с мяукане или мъркане, но само толкова. След това ще продължат да се занимават с нещо друго, което е привлякло интереса им.

Изводът

Екипът провел експеримента счита, че котките асоциират своето име с някаква приятна или вкусна награда. И съвсем логично бързо губят интерес, когато не я получат. А може да си мислят, че нещо лошо са направили и ние искаме да им се скараме. Казано по друг начин те познават името си, разбират че се обръщаме към тях, но не го свързват със себе си. Вероятно в техните представи името им означава „миличко, ела да те погаля“ или „хей, нося ти лакомство“. Всъщност това е много удобно, не мислите ли? Ако пък имаме намерение да им направим забележка за някоя пакост, то е много по-добре да се направят, че не ни чуват изобщо. Ама че хитруши!

>>> Как да направим сами играчки на котето?

Мисля, че котките свързват имената си с някаква награда или наказание и едва ли осъзнават, че имената им са свързани с тях. “

„Няма доказателства, че котките са способни да осъзнават себе си като нас, така че разбирането им за имената им е различно от нашето.“

Ацуко Сайто 

Учените са склонни да приемат, че котките са в състояние да разбират своите стопани. Освен това те са възприемчиви, но не винаги са склонни да показват, че умеят това и много често ни ингорират.

Така че да знаете,

когато следващия път извикате на Писана да слезе от масата и тя не реагира, не е защото не разбира, че говорите на нея, а защото чисто и просто е решила, че „наградата“ нито е приятна, нито вкусна.

А може и да имат свои причини да не ни обръщат внимание. Например в този момент Пухчо е зает с нещо много по-интересно и съвсем съзнателно ни пренебрегва. И проблемът изобщо не е в това, че не си знае името. Проблемът е в това, че ние се „осмеляваме“ да го занимаваме с „маловажни неща“ в грешния момент.

Това е!

Бъдете с нас и във Facebook, за да научавате всичко за вашия любимец. Последвате ни на Chill Pet Care.

Чудите ли се дали котето познава своето име?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.