fbpx

Защо кучето ни събужда през нощта?

12.януари.2021

Нека си признаем. Това далеч не е най-приятният момент от съвместният живот на стопанина и неговия любимец. Но все пак се случва. На всеки. Навън вали, студено е, а пред нас стои опашатият ни приятел и с миловиден поглед ни умолява да го изведем навън през нощта.

Какво да правим в подобна ситуация?

И как да разберем дали кучето наистина има нужда спешно да излезе навън? А може би просто ни манипулира?

На първо място нека видим ЗАЩО кученцето иска да излезе през нощта?

>>> Защо кучето накланя глава настрани?

Причините, разбира се, са различни. И не е все едно дали нашият питомец е още малко кутре или вече пораснало и умно куче.

Куче от порода Мопс

В първите шест месеца ние възпитаваме конкретни навици у него и е желателно да го извеждаме на всеки 3-4 часа. В последствие може да разредим разходките, а след първата година да правим това по 2 пъти на ден.

Но въпреки че през деня сме отделили достатъчно време за тоалет на косматкото, все пак той изведнъж ни събужда през нощта.

Сега пък защо?

Куче и купа със суха храна

Може би причината е в неговия хранителен режим. Специалистите съветват да обърнем внимание на съдържанието на вода в храната от вечерната порция на кучето. Добре е да е с по – ниско съдържание на вода тогава, когато даваме натурална храна. Когато го храним с друга, това не е валидно.

Понякога причините са сериозни

Друга причина за среднощните принудителни разходки може да бъде стомашно разстройство. Като добри стопани, ние би трябвало да разпознаваме това състояние. Тогава животинчето е неспокойно, видимо изпитва дискомфорт в стомашната област и непрекъснато ни води към входната врата. Понякога може да се наблюдава и повръщане. Едва ли можем да объркаме това състояние с друго. Разбира се, непременно трябва да се обърнем към лекар при първа възможност. Дотогава се налага да успокоим колкото е възможно нашето кученце, обръщайки му внимание и наблюдавайки всяка подробност от неговото поведение. Така ще можем да дадем максимално конкретна информация на лекаря при прегледа. Ако имаме възможност, добре би било да вземем екскремент за анализ. Това, ако не е наложително, то никога не е излишно.

Момиче прегърнало своето куче

И дневният режим е от значение

Дневният режим на нашият любимец също може да повлияе на поведението на му през нощта. Ако стриктно спазваме един и същи режим на разходки, хранене и тоалет, то ще свикне с това и по – рядко ще е склонно към изключения. Но ако ние не се придържаме към него и по една или друга причина го променяме често, то и кучето понякога може да своеволничи. Ей така, без основателна причина, едно любопитно носле ще ни вдигне безмилостно от сън и ще ни поведе на разходка в снега, в полунощ, например. Не че е лошо, ако утре обаче не сме на работа.

>>> 22 февруари в Япония е Ден на котката

И така. След като набелязахме в най-общ вариант  причините, нека видим какво можем да направим, за да сведем тези ситуации до минимум.

На първо място, както вече споменахме, трябва да установим причината. Действително ли има определена нужда или просто търси внимание и ни манипулира? Те са умни и винаги правят всичко възможно, за да постигнат целите си. То се е наиграло до насита в парка, поспало е докато ние гледаме любимия си сериал и сега се е събудило. И иска да играе. Естествено с нас. Какво от това, че е нощ и всички спят?!?

И тук се крие разковничето. Ако ние откликнем на миловидния поглед и настойчивите молби, то лека полека ще заличим авторитета си на „водач“. В случаите, когато кучето събужда стопанина си през нощта и за това няма основателна причина, ние трябва да покажем ясно, че неговите молби, колкото и настойчиви да са, няма да доведат до очаквания резултат. И когато то разбере, че ние няма да реагираме на какъвто и да било подход от негова страна, ще се успокои, ще се върне само на мястото си за сън и няма да ни вдига повече.

Куче в своето място за сън

Ето и някои конкретни действия,

които можем да предприемем:

  • При видимо отсъствие на основателна причина за среднощното събуждане, можем да се престорим, че спим и нито чуваме, нито виждаме какво се случва. Много от кучетата, кога разберат че и да настояват нищо няма да постигнат, просто се отказват, връщат се в леглото си и заспиват.
  • Ако се окажем пак в същата ситуация, нашият любимец е дошъл до леглото ни, скимти, побутва ни с носле или лапички, то можем с ясен и спокоен тон да кажем „Не!“. То ще се повърти още малко покрай нас и пак ще се отправи в леглото си.
  • Ако обаче опашаткото е седнал срещу нас, жално скимти и ни гледа втренчено, то тогава можем да бъдем малко по-твърди в тона си и да му дадем команда да се върне на мястото си. Така кучето ще разбере, че това което прави не е редно и ще прекрати с молбите си.
Куче спи завито с одеалце

Надяваме се да сме били полезни, споделяйки нашия опит и съветите на специалисти в областта. Това, което зависи от нас за успеха ни в тази конкретна ситуация, е да бъдем непреклонни и ясно да отстояваме една и съща позиция. Дори и да не спим няколко нощи, дори и да се наложи да вложим малко повече търпение и усилие, нашата цел е да покажем, че ние сме „водачи на глутницата“ и ние определяме правилата.

Разбира се, никога не бива да забравяме, че на тези мили същества им трябва повече време, за да разберат какво точно искаме от тях. А те винаги разбират. Просто ние трябва да подходим с много обич и търпение.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Поседвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram.

Защо кучето ни събужда през нощта?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.